DEN HAAG - De Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk te Den Haag organiseert ter gelegenheid van de 250e verjaardag van het Bätz-orgel in de Lutherse kerk een symposium rond dit instrument op 29 september 2012.
Naast de rijke muzikale traditie die het instrument zelf vertegenwoordigt zijn ook heel wat bekende, of zelfs beroemde organisten eraan verbonden geweest zoals Feike Asma en Willem Mudde. Het bijna een eeuw oude ‘fernwerk’, een apart werk in een zwelkast geplaatst, is een merkwaardige toevoeging die echter van een andere muzikale visie uit gaat en inmiddels ook onderdeel is van de geschiedenis van het instrument.

Het thema van de reeks orgelconcerten in 2012 is “250 jaar Bätz-orgel: veelzijdig – veelkleurig” en dat zijn precies de facetten die tijdens het symposium aan bod komen: repertoire, omvang van het instrument, toevoegingen van later datum, het orgel als ‘vehikel’van de organist enzovoort.

Aan het symposium wordt meegewerkt door prominenten uit de Nederlandse orgelwereld: Peter van Dijk (organist en adviseur), Frits Elshout (Flentrop Orgelbouw), Hans Fidom (hoogleraar orgelkunde aan de VU), Reitze Smits (o.a. organist te Vianen, musicoloog), Aart Bergwerff (organist Lutherse Kerk) en Arie Eikelboom (kerkmusicus). De dagvoorzitter is Frits Zwart. Het symposium duurt van 10.30 tot 15.45 uur. Ter afsluiting vindt om 16.15 uur een concert plaats door Aart Bergwerff en Reitze Smits met onder andere vierhandige orgelmuziek. Behalve tijdens dit concert is het instrument ook op verschillende momenten tijdens het symposium te horen.

De kosten bedragen € 25 voor de hele dag en € 30 voor de hele dag inclusief lunch.
Voor alleen het concert betaalt u € 10.
Bij aanmelding en betaling vóór 1 september 2012 is de lunch gratis.

Nadere informatie bij: Nigel Lamb, secretaris Stichting Cultuur en Muziek
e-mail: batz250@nplamb.eu
Tel : 06 4000 3336

 

Persbericht; Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal 7, 2512CB  Den Haag; 27 april 2012