EINDHOVEN - Aangezien de Bevrijdingsdag van 5 mei dit jaar op een concertzaterdag van Muziek in de Cathrien valt, ligt het thema “bevrijding” voor de hand. Het Catharinaconsort zal op zaterdag 5 mei om 15.00 uur onder leiding van Ruud Huijbregts Nederlandse muziek ten gehore brengen. Bij zo’n muzikaal thema mag muziek van Valerius niet ontbreken. Iedereen die een beetje thuis is in de vaderlandse geschiedenis, kent diens “Gedenck-clanck” met “protestantse” liederen die in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog ontstonden, gebaseerd op oudere melodieën. In het programma figureren verder de “katholieke” Sweelinck, de diplomatieke Huijgens en de Eindhovense Hollanders, die als organist van de Cathrien de 17e-eeuwse voorganger was van Ruud Huijbregts. Voorafgaand aan het bevrijdingsconcert zal Rosemarie Seuntiëns vanaf 14.25 uur de beiaard bespelen.

Zaterdag 12 mei is bestemd voor Kamermuziek in de Cathrien, aanvang 15.00 uur. Ad van Sleuwen, die al vaker concerteerde in de Cathrien, treedt deze keer als pianist op in een duo-programma met Marina Eckhardt, mandoline. Het instrument dat zij bespeelt is een originele Calace-mandoline uit 1933, genoemd naar Rafaele Calace, Napolitaans instrumentenbouwer, componist en virtuoos op de mandoline. De tijdens het concert bespeelde mandoline is één jaar voor zijn dood in zijn atelier gemaakt.  Ad van Sleuwen is behalve uitvoerend musicus voor piano, orgel, clavecimbel en harmonium, ook docent aan het Conservatorium in Tilburg. Mandolinespeler Marina Eckhardt (1960) behaalde haar masterdegree als uitvoerend musicus in 2006 in Tilburg, waar zij o.a. les kreeg van Ad van Sleuwen. Met hem maakte ze ook een CD met composities voor piano en mandoline uit het Wenen van 1800. Die zullen ook in dit sfeervolle concert te beluisteren zijn

Zaterdag 19 mei om 15.00 uur staat geheel in het teken van Koormuziek in de Cathrien. De meimaand is bij voorkeur de gelegenheid voor de programmering van muziek, gewijd aan Maria. De Cappella Monteverde o.l.v. Reinier Wakelkamp presenteert een keur van Mariamotetten uit Venetië met muziek van grote namen als Gabrieli. Monteverdi, Lotti en ‘onze’ Adriaen Willaert, kapelmeester van de San Marco en grondlegger van de Venetiaanse School. Ook andere componisten als Croce en Grandi komen met hun lofzangen op Maria in processie voorbij. De reputatie van Reinier Wakelkamp, die ook lang het Brabants kamerkoor dirigeerde, staat garant voor een prachtig concert met zijn Cappella Monteverde.

De Evensong is op zondag 20 mei om 17.00 uur. Capella Vesperale zingt o.l.v. Ruud Huijbregts m.m.v. organist Gerard Habraken. Voorganger is Chris Mondt.

Zaterdag 26 mei, 15.00 uur is het laatste concert van deze maand met Orgelmuziek in de Cathrien. De in Brabant (Den Dungen, 1974) geboren Stephan van de Wijgert, organist van De Duif in Amsterdam, komt naar Eindhoven. Deze prijswinnaar van het “Internationale Sweelinck Orgelconcours” speelt werk van Mendelssohn, Julius Reubke, César Franck (Pièce héroïque) en Whitlock, welke laatste aan het Londense College of Music een leerling van Vaughan Williams was. In het werk van Whitlock horen we invloeden van zijn meester en van Stanford. Van Whitlock speelt Van de Wijgert de bekende Plymouth Suite. De toccata uit dit stuk met het “perpetuum mobile” is wellicht het beroemdste stuk van deze componist. Indrukwekkend is het in elk geval! Van Julius Reubke horen we Psam 94, die meditatief begint en eindigt in een grandioze apotheose.

Tenslotte, als tip van de maand wijs ik u graag op het kamerconcert in het Muziekgebouw op vrijdag 11 mei om 20.15 uur, waar de beroemde Oostenrijkse bariton Thomas Hampson liederen van zijn geliefde componist Gustav Mahler zingt. De Amerikaanse bariton is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de grootste Mahlervertolkers van onze tijd. Samen met zijn vaste pianist Wolfram Rieger brengt hij de Oostenrijker in verband met het even indringende werk van Franz Liszt. Kaarten verkrijgbaar bij het Muziekgebouw Eindhoven.

Peter van Overbruggen, bestuurslid Muziek in de Cathrien