Op de avond van Goede Vrijdag 6 april om 19.30 uur wordt de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd. Hoewel beknopter van structuur en soberder van klankbeeld dan de Matthäus- Passion wordt Bachs benadering van de Johannes-tekst gekenmerkt door een ongekend grote dramatiek en uitbeelding van de handeling. Een nauwkeurige en diepgaande vergelijking van beide composities maakt duidelijk hoe feilloos Bach de psychologische, retorische en theologische verschillen tussen de twee lijdensverhalen en dus tussen de beide evangelisten heeft aangevoeld.
De Stadskerk St. Cathrien met haar prachtige akoestiek is de uitgelezen plaats om dit jaar de muzikale ervaring van de Johannes Passion te ondergaan. Ruud Huijbregts samen met het Eindhovens Vocaal Ensemble, het Brabantsch Muzyk Collegie en een keur aan solisten staan garant voor een sublieme uitvoering.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website en het VVV Eindhoven gebouw. Zaterdag 14 april om 15.00 uur staat wederom in het teken van J.S.Bach. Hoorden wij de bas Bas Ramselaar de Christuspartij zingen in de Johannes Passion, deze zaterdag, in de cyclus KamerMuziek in de Cathrien, kunnen wij zijn prachtige stem solo beluisteren in een programma getiteld “Gib dich zufrieden und sei stille”. Verschillende “Geistliche Lieder” van o.a. Bach en tijdgenoten passeren de revue. Ruud Huijbregts begeleidt op orgel en klavecimbel.

De Evensong is op zondag 15 april om 17.00 uur. Capella Vesperale zingt o.l.v. Esther Sijp m.m.v. organist Gerard Habraken. Voorganger is Jeroen Smit.

Zaterdag 21 april om 15.00 uur leidt dirigent Esther Sijp haar Capella Da Vittoria in een uitvoering van het Requiem van Tomas Luis Da Vittoria, de huiscomponist van de Capella da Vittoria. Dit projectkoor heeft een voorliefde voor vocale muziek uit de Renaissance. Capella da Vittoria heeft inmiddels in totaal een viertal projecten uitgevoerd, achtereenvolgens in 2008, 2009, 2010 en 2011. Het huidige project, het Requiem, is deze zaterdag te beluisteren. Geniet u van deze muziek uit de Renaissance en van de verstilde rust die deze muziek teweegbrengt.

Het orgelconcert van zaterdag 28 april wordt om 14.00 uur wordt voorafgegaan door een lezing van Hans Strootman met als titel ‘Camille Saint-Saëns, omkijkende vooruitgang’.
Vervolgens, om 15.00 uur verzorgt Wouter van den Broek uit Ermelo het orgelconcert met werken van o.a. Saint-Saëns, Gigout, en Reger (Phantasie über den Choral “Halleluja! Gott zu loben”).

Tenslotte, als tip van de maand maart, het concert op donderdag 19 april om 20.15 uur in het Muziekgebouw Eindhoven door het beroemde Freiburger Barockorchester met Gottfried von der Goltz viool en leiding, Carolyn Sampson sopraan. Carolyn Sampson kan dat als geen ander, hartverscheurend mooi klagen. Ze geldt mede daarom als ‘de beste Engelse oude-muzieksopraan sinds tijden’. Met het Freiburger Barockorchester brengt ze een onweerstaanbare barokke verzameling Arianne-aria’s. Kaarten via het Muziekgebouw Eindhoven.

Wicher Vos,

bestuurslid Muziek in de Cathrien