EINDHOVEN - De feestdagen liggen al weer ruim achter ons, maar ook deze maand zijn er sfeervolle en feestelijke momenten te beleven als u de concerten in de Cathrien bezoekt! Wegens carnaval tellen we deze maand slechts drie concerten.

Op zaterdag 4 februari 15.00 uur is het voor de eerste keer in 2012 weer aan "ons eigen" Eindhovens Vocaal Ensemble o.l.v. Ruud Huijbregts om ons in vervoering te brengen. Dat zal zeker lukken met de dubbelkorige motetten van o.a. de twee broers Johann Christoph en Johann Michael Bach.
Johann Christoph was organist in Arnstadt, Eisenach en Ohrdruf. Een van zijn bekendste werken is de cantate "Meine Freundin du bist schön", gebaseerd op het Hooglied.
De jongere Johann Michael was stadsorganist in Gehren en bovendien instrumentbouwer. Uit zijn composities blijkt dat hij een voorkeur had voor koorwerken en in het bijzonder motetten. Neef Johann Sebastian zal ongetwijfeld de eerste indrukken van het orgel opgedaan hebben door het inspirerende spel van zijn beide ooms.
Op zaterdag 11 februari 15.00 uur treedt La Primavera voor ons op: een ensemble dat al meer dan vijftien jaar met veel liefde en plezier kwalitatief hoogstaande renaissance- en barokconcerten geeft in binnen- en buitenland. La Primavera (Spaans/Italiaans en Portugees voor lente) verwijst naar het muzikale voorjaar dat in de late renaissance ontsprong en tot bloei kwam in de barok.
In dit programma, genaamd Luceros y flores, (lichtjes en bloemen) met Spaanse wereldlijke en geestelijke muziek uit de 17e eeuw, neemt La Primavera ons mee naar een wereld vol hoop, geloof, geluk, liefde en verlangen. Als een knipoog naar de strenge geestelijke regels delen de Tonos humanos en Tonos divinos dezelfde muzikale vorm en dezelfde gepassioneerde woorden om de ongrijpbare gevoelens en de hartstochtelijke liefde voor God of een geliefde te bezingen. Wij hopen dat minstens net zoveel liefhebbers van dit genre de weg naar de Cathrien weten te vinden als bij het drukbezochte concert op 1e kerstdag 2011.

Op zaterdag 18 februari is er geen concert i.v.m. carnaval.

Zaterdag 25 februari 15.00 uur is er een orgelconcert door dr. Wolfram Syré uit Duitsland. Hij speelt werk van o.a. Guilmant, Batiste, Fleuret, Petrali en van de getalenteerde blinde Engelsman Alfred Hollins. Tevens de Sonata Romantica van Pietro Yon, de Italiaan die later grote carrière maakte in Amerika. Titel van het concert: Schatten uit het symphonisch - romantisch orgelrepertoire.
Syré studeerde orgel, klavecimbel en muziektheorie in Keulen, Frankfurt am Main, Hamburg en Parijs. Eén van zijn leermeesters voor orgel was Marie-Claire Alain.

Graag brengen wij een aantal bijzondere concerten, geprogrammeerd door het Muziekgebouw Frits Philips, onder uw aandacht:
•    donderdag 2 februari 20.15 uur uit de serie “Koor in de Cathrien” een optreden van het wereldberoemde vocale ensemble Chanticleer uit Amerika. Dit  “Orchestra of Voices" brengt onder de titel “Divine Love” muziek ten gehore van renaissance tot heden. De prachtige akoestiek van de Cathrien doet de rest!
•    zondag 12 februari 19.00 uur in het Muziekgebouw meezingconcert "die Schöpfung" van Haydn.
•    zaterdag 25 februari 20.15 uur in het Muziekgebouw Cross-linx festival, voor meer info zie www.cross-linx.nl.

Kaarten verkrijgbaar via www.muziekgebouweindhoven.nl

Dirk Moree, bestuurslid Muziek in de Cathrien