De Missa Secunda Pontificalis van Perosi, is op cd gezet door Het Helmonds Kamerkoor onder leiding van Kees Doevendans, met medewerking van organist Bert Augustus.
Het noemen van de Missa Secunda Pontificalis van de Italiaanse componist Don Lorenzo Perosi (1872-1956) tovert een glimlach op de lippen van veel oudere koorzangers. Veel van die zangers zingen, jaren nadat ze de mis voor het laatst zongen, nog spontaan de inzet van het ‘Kyrie’! Perosi was in de eerste helft van de 20e-eeuw een belangrijk leverancier van liturgische composities, hij schreef er honderden, deze mis is met stip het bekendst geworden.

In deze tijd van teruglopend kerkbezoek en vergrijzende kerkkoren is deze mis voor velen nostalgie. Hij wordt niet veel meer gezongen, de kerkmuziek van het Rijke Roomsche Leven heeft in de jaren zeventig een ander gezicht gekregen. Zoekend naar opnames van deze mooie mis voor gemengd koor en orgel bleken er weinig te zijn, en wat er was, was niet best. Koordirigent Kees Doevendans en organist Bert Augustus, die ook de allerbeste herinneringen hebben aan deze mis, besloten hem zelf te gaan opnemen. De opnames zijn gemaakt in september 2011, in de Brigidakerk in Geldrop, de kerk in de regio Eindhoven die qua orgel (Vollebregt-Smits) en akoestiek het meest geschikt is voor een zo authentiek mogelijke uitvoering.
Behalve de mis vindt u op deze cd de a-capella-motetten ‘Ut inimicos sanctae Ecclesiae’, ‘Tu es Petrus’, ‘O sacrum convivium’ en ‘Ora pro nobis’.

‘Deze mis is een van de vele, uitstekende voorbeelden van functioneel geschreven liturgische muziek, die de oude polyfonie verbindt met de melodische en harmonische rijkdom van de eerste helft van de twintigste eeuw’, schrijft Kees Doevendans in het boekje bij de cd.


*****


De cd is te koop voor 15 euro via de website van het Helmonds Kamerkoor, www.helmondskamerkoor.nl, of rechtstreeks bij secretaris@helmondskamerkoor.nl.