EINDHOVEN - Graag wil ik u namens het bestuur van “Muziek in de Cathrien” een heel goed en muzikaal nieuw jaar toewensen. Wij zullen u er alles aan doen om u wederom een laagdrempelig maar hoog kwalitatief programma te bieden, alsof er niets gebeurd is. Helaas is dat wel het geval: de overheid heeft de BTW voor muziekuitvoeringen verhoogd waardoor musici ons meer kosten terwijl zij niets extra krijgen. Ook wordt het steeds moeilijker van de overheid subsidies te krijgen.

Gelukkig hebben wij betrouwbare sponsoren en donateurs waardoor we geen direct gevaar lopen, maar voor de middellange termijn is onze toekomst zorgelijk. We willen u daarom vriendelijk doch dringend vragen donateur te worden voor zover u het nog niet bent. U kunt zich online aanmelden via onze website: www.muziekindecathrien.nl                               
Vervolgens klikt u onder het menu het woord “donateurs” aan. Maar een persoonlijke benadering of een mail naar één van de bestuursleden is natuurlijk ook voldoende.

U kunt dan meteen al genieten van het concert op zaterdag 7 januari 15.00 uur, dat uitsluitend toegankelijk is voor donateurs.  De programmacommissie verzorgt voor u een bijzonder en verrassend concert.

Op zaterdag 14 januari 15.00 uur is er een concert in romantische sferen. Gedichten van Achterberg, Nijhoff en Vasalis worden omlijst met passende piano- en harmoniummuziek. We beschikken sinds enige jaren over een harmonium, een in de klassieke muziek sporadisch gehoord instrument met een geheel eigen stijl en klankkleur.

De eerste Evensong van het nieuwe jaar vindt plaats op zondag 15 januari om 17.00 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp. Gerard Habraken speelt orgel. U hoort het Magnificat & Nunc Dimittis van W.Byrd en het Te lucis ante terminum van da Palastrina.

Tijdens het concert op zaterdag 21 januari om 15.00 uur treedt het Heezer Vocaal Ensemble op met een programma, bestaande uit Magnificats en andere Marialiederen, uit verschillende perioden. U hoort o.a. oude polyfonie (Vittoria), het Magnificat van Vivaldi en van Arvo Pärt, het Salve Virgo van Matthieu Dijker, het Ave Maria van Strawinsky en de Hymn to the Virgin van Britten. Sommige composities zijn a capella, andere worden begeleid door een klein ensemble of kistorgel/klavecimbel.

Zaterdag 28 januari 15.00 is er een orgelconcert door Willeke Smits. Zij is o.a. organiste van de Tuindorpkerk te Utrecht. Op het programma staan werken van o.a. Andriessen, Vierne , Grieg (Holberg Suite) en Ad Wammes (Miroir)
Hieraan voorafgaand is er om 14.00 uur een inleiding door Hans Strootman getiteld: Hendrik Andriessen, innerlijk vakmanschap  De lezingen van Hans Strootman van de afgelopen twee jaar zijn zeer binnenkort te beluisteren via een link op onze website. Zodra e.e.a. in werking is gesteld ontvangt u bericht hierover.

Tenslotte de tip van de maand! Graag uw aandacht voor het concert in het Muziekgebouw op woensdag 11 januari om 20.15 uur met Andreas Scholl, Shield of Harmony zang, Jeroen Willems acteur, Jos Groenier regie.
Andreas Scholl heeft de countertenor tot een populair fenomeen gemaakt! Nog steeds is de geliefde Duitse zanger een innemende podiumpersoonlijkheid. Dat heeft ook te maken met zijn liefde voor muzikaal avontuur. In Eindhoven komt hij met een speciaal geënsceneerd programma rond de middeleeuwse troubadour Oswald von Wolkenstein. Kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl

Han Haitjema, penningmeester Muziek in de Cathrien