EINDHOVEN - Zoals u van ons mag verwachten brengt Muziek in de Cathrien u ook deze maand elke zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur in onze mooie Catharinakerk een aansprekend programma. Geniet in alle rust van een uur prachtige klassieke muziek van het hoogste niveau.

Op zaterdag 3 december 15.00 uur speelt het Catharina Consort vocale- en kamermuziek van de veel te vroeg overleden Franse componist Jehan Alain. U hoort o.a. zijn indrukwekkende “Messe modale” voor sopraan, alt, fluit en strijkkwartet. Caroline Spanjaard en Lisinka de Vries zijn de solisten. Het is zeer de moeite waard kennis te nemen van het persoonlijke idioom van Jehan Alain, evenals zijn zuster, de beroemde organiste Marie-Claire, een telg uit een muzikaal geslacht. Vanaf 14.25 uur brengt de stadsbeiaardier, Rosemarie Seuntiëns u in de juiste sfeer met haar sprankelende beiaardspel.

Zaterdag 10 december 15.00 uur is de jeugd aan de beurt en hoort u de jonge getalenteerde Vincent van Amsterdam, leerling van het Fontys Conservatorium Tilburg, met een bijzonder accordeonrecital. Hij speelt werken van Bach (de Engelse suite nr.3), Mendelssohn en de wereldpremière “Genieting V” van Willem Boogman.

Zaterdag 17 december 15.00 uur hoort u tijdens het advents/kerst-programma betoverende klankkleuren van Arvo Pärt. Zijn Magnificat-antifonen zijn van een grote schoonheid zoals alleen deze componist met zijn spraakmakende techniek deze kan voortbrengen. Ook brengt het Eindhovens Vocaal Ensemble o.l.v. Ruud Huijbregts koormuziek van o.a. Sweelinck, Hassler, Victoria en enkele Engelse Carols ten gehore.

Zondag 18 december om 17.00 uur kunt u een Lutherse vesper bijwonen met als voorganger Ds. Bernadette van Litsenburg. Deze vesper komt in plaats van de Evensong. Met passende orgelmuziek zal ruimschoots gebruik worden gemaakt van de fraaie orgels van de Cathrien, bespeeld door Henk Kooiker.

Zaterdag 24 december om 15.00 uur vindt het Festival van Lessons & Carols plaats met de Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts en Gerard Habraken, orgel. Met deze traditionele en feestelijke evensong wordt in de Cathrien Kerstmis 2011 ingeleid met koor-, orgelmuziek en samenzang.

Het slotconcert van dit jaar vindt plaats op eerste kerstdag, zondag 25 december om 15.00 uur. Voor u treedt op het ensemble Musica Temprana. Spelend op authentieke instrumenten, maken de musici u getuige van een kerstconcert met warmbloedige villancico´s van herders en kerstliederen uit de Spaanse renaissance. ‘Qué bonito niño chiquito’ is de titel van dit concert: kerst op zijn Spaans dus!

Tenslotte de tip van de maand! Op maandagmiddag 26 december, tweede kerstdag, biedt het Muziekgebouw Eindhoven u een prachtig kerstprogramma met het bekroonde Nederlandse barokorkest de New Dutch Academy. Zij spelen selecties uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden, gepaard met muzikale juweeltjes uit onze eigen Hollandse baroktraditie. Na de pauze zingen de zoetgevooisde Gents een uitgelezen selectie kerstliederen reikend van de middeleeuwen tot aan populaire christmas carols. Aanvang 14.15 uur in de Airportzaal. Kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl

Henk Kooiker, bestuurslid Muziek in de Cathrien