Voor een brede groep geïnteresseerden biedt ensemble Gregoriana onder de naam "Duizend jaar gregoriaans" lezingen aan over het gregoriaans, beschouwd vanuit een algemeen cultuurhistorisch perspectief.

Centraal staan zaken als: Wat is gregoriaans? Geschiedenis van het gregoriaans. Wat is er door het gregoriaans zoal verdwenen? Hoe werd het gregoriaans overgeleverd? Hoe werd en wordt het gregoriaans uitgevoerd?

De lezing wordt standaard voorzien van beeld- en geluidsmateriaal, en kan, afhankelijk van de wensen van de aanvrager, korter of langer duren (eventueel over meerdere dagen verspreid), dieper ingaan op bovengenoemde en/of andere aspecten van het gregoriaans, worden voorzien van live gezongen muziekvoorbeelden, en eventueel worden afgesloten met een concert door het trio/kwartet Gregoriana.

Deze lezing is bedoeld voor een algemeen geïnteresseerd publiek, waarbij niet alleen te denken valt aan kerkelijke gemeenten en parochies, maar b.v. ook aan vormingscentra, scholen, volksuniversiteiten, buurthuizen en bibliotheken.

Nadere informatie: www.gregoriana.nl; r.lof@chello.nl