EINDHOVEN - Het concertprogramma van “Muziek in de Cathrien” heeft voor november veel muzikale verrassingen in petto. Om te beginnen zal het Eindhovens Vocaal Ensemble zijn 30-jarige bestaan luister bijzetten met de “Grote” Mis van Mozart. Voor de orgelliefhebbers is er een verheugende mededeling: de voor 2012 voorziene orgelrestauratie is uitgesteld. Dat betekent dat u binnenkort de programmering ontvangt van de zes orgelconcerten van januari t/m juni 2012.
Als tip van de maand wijs ik u graag op een bijzonder concert in de Cathrien op woensdagavond 2 november. Het internationaal befaamde ensemble Les Arts Florissants o.l.v. Paul Agnew brengt het mooiste van de Italiaanse madrigaalkunst: het Madrigalen Boek 2 (compleet) van Monteverdi en werk van De Wert en Marenzio. De liederen van Claudio Monteverdi waarin de late renaissance nog sterk aanwezig is, bezingen de liefde, de lust en het leven met de rijpheid van een wijs man ofschoon hij net drieëntwintig jaar oud was. Kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl

Zaterdag 5 november 15.00 uur: Na een sprankelende beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns (14.25 uur) treedt het jubilerende EVE op, dat ons al dertig jaar fêteert op kwalitatief hoogstaande uitvoeringen. Kan het nu feestelijker dan met de Grote Mis van Mozart (KV 427) uit 1782?  Evenals het Catharinaconsort worden zij daarin geleid door Ruud Huijbregts. De Amerikaanse Mozart-specialist Robert D. Levin heeft de ontbrekende delen van de mis in 2005 gereconstrueerd. Zo is het dubbelkorig effect in de Sanctus hersteld, het ‘Et in spiritum sanctum’ in het Credo gereconstrueerd en een volledig nieuw Agnus Dei toegevoegd, ontleend aan Mozarts cantate ‘Davide Penitente’. Deze nieuwe elementen zorgen voor nog langer luistergenot. Ook de solisten staan daar garant voor: Marjon Strijk en Maria Goetze (sopraan) Erik Janse (tenor) en Bas Ramselaar (bas). Vanwege het bijzondere en grootse karakter van dit “jubileumconcert” vragen we bij uitzondering een (bescheiden) entreeprijs: 10 euro.

Zaterdag 12 november 15.00 uur wordt een bijzonder kamerconcert gepresenteerd door de bekende tweelingzussen Judith en Tineke Steenbrink, die respectievelijk viool en clavecimbel spelen onder de naam “Severin Ensemble”, ontleend aan het gelijknamige beroemde orgel uit 1650, dat Tineke in de St. Martinuskerk in Cuijk bespeelt. Als medeoprichters van de Holland Baroque Society weten zij oude muziek verrassend nieuw te maken. Dat zal ook deze middag blijken als zij de beste vioolsonates spelen van o.a. Corelli, Biber, Händel en Albertini, op een manier die goed is voor “kippenvel-emotie”!

Zaterdag 19 november 15.00 uur: Een concert door de Brabantzangers uit Eindhoven, onder leiding van Ad Broeksteeg, die bij “Muziek in de Cathrien” verantwoordelijk is voor invulling en coördinatie van de koorconcerten. Deze middag leidt hij een van “zijn” eigen koren in een concert met Slavische muziek en werk van Poulenc en Schubert. Het 40 leden tellende Eindhovense mannenkoor bestaat al ruim 65 jaar, maar is bepaald niet aan “pensioen” toe, gezien zijn veelvuldige en succesvolle optredens in binnen- en buitenland. In de Catharinakerk zullen de muzikale mannen hun toonkunsten ruimschoots laten klinken.

Zondag 20 november vindt om 17.00 uur een Evensong plaats door Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp en aan het orgel Gerard Habraken.

26 november 15.00 uur: Het laatste orgelconcert van 2011 wordt gegeven door niemand minder dan de in juni 2011 tot Stadsorganist benoemde Ruud Huijbregts. Hij laat ons werken horen van Franz Liszt, die 200 jaar geleden geboren werd, o.a. de indrukwekkende Fantasie en Fuga over “Ad nos, ad salutarem undam”. Om 14.00 bent u welkom bij de inleiding door Hans Strootman: “Franz Liszt, middelpunt Parijs”.

Peter van Overbruggen, bestuurslid Muziek in de Cathrien
Bron: Maandbrief november 2011