EINDHOVEN - In oktober biedt Muziek in de Cathrien de gebruikelijke reeks van concerten op de zaterdagen om 15.00 uur, in de eveneens gebruikelijke volgorde van vocaal-instrumentale muziek, kamermuziek, koormuziek en orgelmuziek. Er zijn concerten op 1, 8,15 en 22 oktober. Op 29 oktober (de vijfde zaterdag) is er geen concert.
Op zaterdag 1 oktober bespeelt Rosemarie Seuntiëns vanaf 14.25 de beiaard. Om 15.00 uur treedt er een nieuw gastensemble op, het Orchestra “van Wassenaer”. Dit zeskoppige ensemble werd in 1990 in Den Haag opgericht en wordt geleid door de violist Makoto Akatzu. Het ensemble dankt zijn naam aan de Hollandse staatsman en componist graaf Unico Wilhelm van Wassenaer (1692 – 1766). Gespeeld worden werken van George Philipp Telemann (1681 – 1767), onder andere de Suite in a klein voor blokfluit en strijkers.

Zaterdag 8 oktober is gereserveerd voor Takeshi Bernhöft, viool en Makiko Goto, koto. De koto is een Japans snaarinstrument met 13 snaren. Het instrument is 180 centimeter breed en is vervaardigd van een speciale houtsoort (kiri hout). De snaren worden door de speler “geplukt” met de duim, wijsvinger en middelvinger. De koto is het nationale instrument van Japan. Te verwachten valt dat het concert een boeiende mengeling te horen zal geven van traditionele Japanse muziek en nieuwere creaties. En bovendien een interessante confrontatie van een uitermate westers met een uitgesproken oosters instrument.

Zaterdag 15 oktober is het de beurt aan het Oisterwijks Kamerkoor. Het koor telt 22 leden en is opgericht in 1992. Vanaf die datum staat het onder leiding van Peter van Aerts. Medewerking wordt gegeven door Hein Franssen, orgel. Uitgevoerd worden werken van Vivaldi (Credo), Pärt (Magnificat) en Parry.

Op zondag 16 oktober om 17.00 uur bent u van harte welkom bij de Evensong in de Cathrien met het Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts en m.m.v. Gerard Habraken,orgel.
    
Op zaterdag 22 oktober is de organist Piet van der Steen de solist. In 1966 werd hij benoemd als organist van de oudkatholiekekathedrale kerk te Utrecht. In de loop van de jaren maakte hij naam als internationaal optredend organist. Hij won verschillende prestigieuze prijzen. Op deze zaterdagmiddag worden door hem werken van Jehan Alain gespeeld (1911-1940), voor wie 2011 het honderdste geboortejaar is.  Voorafgaand aan het concert, om 14.00 uur, zal Hans Strootman een inleiding houden : “Jehan Alain, de toekomst ontnomen”.

Als tip van de maand breng ik graag een uniek concert onder uw aandacht. Op zondag 23 oktober om 14.15 uur in het Muziekgebouw geeft de veelvuldig gelauwerde pianist Emanuel Ax een pianorecital. Op het programma staat werk van Schubert en Schumann. Deze keer waagt hij zich in Eindhoven aan een Schumannsonate dat hij zelden live speelt. Kaarten te verkrijgen via www.muziekgebouweindhoven.nl

Tenslotte wijs ik u nu al op het concert van zaterdag 5 november : de uitvoering van de mis in c klein (KV 427) van Mozart, door het Eindhovens Vocaal Ensemble (EVE), het Catharina Consort en solisten. Het geheel staat onder leiding van Ruud Huijbregts. Het belooft een prachtig concert te worden ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het EVE. U betaalt een toegangsprijs van 10 euro bij het binnenkomst in de kerk.

Bert Ramakers,

Voorzitter bestuur Muziek in de Cathrien