DELFT - Zondagmiddag 18 september a.s. om 15:00 uur zal het beroemde sprookje “Peter en de Wolf” uitgevoerd worden door de bekende organiste van de kerk, Petra Veenswijk, en verteller “meester Peter Beijersbergen” uit Nootdorp.
Het sprookje is bewerkt voor “het orgel” en laat alle klanken van het mooie orgel prachtig uitkomen. Op een groot scherm voorin de kerk zal iedereen de organiste kunnen zien spelen en ook zullen er beelden van het sprookje te zien zijn.Meester Peter Beijersbergen zal het mooie verhaal van Peter, het vogeltje, grootvader, de kat en de wolf voordragen. Het belooft een onvergetelijke middag te worden voor jong en oud.
Voorafgaand aan het sprookje zal de organiste delen uit “Le Carnaval des Animaux”, (Het Carnaval der Dieren) en de beroemde “Danse de Macabre” van de componist Saint- Saëns spelen.
Peter Beijersbergen (verteller), studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Haags conservatorium. Hij is jarenlang werkzaam als dirigent/ organist van de Bartholomeuskerk te Nootdorp en is als vakleerkracht muziek verbonden aan de St. Jozefschool eveneens in Nootdorp.
Maria van Jessekerk
Burgwal 20, 2611 BJ Delft
Orgelconcert van het bekende sprookje, “Peter en de Wolf”.
Zondagmiddag 18 september a.s. Aanvang 15:00 uur (duur ca. 45 minuten).
Toegang vrij, deurcollecte na afloop
Uitvoerende: Petra Veenswijk (orgel) en Peter Beijersbergen (verteller).
Bijzonderheid; Groot beeldscherm met beelden van het orgelspel en het sprookje.
website: www.veenswijkorgel.nl (vernieuwd)
Concertprogramma
1). “Danse de Macabre” Camille Saint- Saëns, (1835-1921)
In alle kunstvormen hebben sinds het begin van de menselijke geschiedenis twee thema's getwist om de grootste erkenning: de liefde en de dood. Deze laatste speelt dan ook de hoofdrol in de Danse Macabre (1874) van Saint-Saëns. Het stuk ontleent zijn karakter aan de spanning tussen de trieste onontkoombaarheid van de dood en het relativeren ervan door middel van vrolijkheid. Niet voor niets is het bijzonder succesvol als thema van het Spookslot in de Efteling: het stuk is 'eng', maar wel op een 'prettige' manier.
2). Uit “Le Carnaval des Animaux”,(1886) Camille Saint- Saëns
(Het Carnaval der Dieren)
a. “Le cygne”, (de Zwaan),
b. L’éléphant (de Olifant)
Saint-Saëns beeldt in deze compositie een aantal dieren uit. Het zijn voornamelijk de karakteristieke eigenschappen van de dieren die, een beetje spottend maar soms ook zeer treffend, weergegeven worden. Saint-Saëns stond publicatie van het werk tijdens zijn leven niet toe. De waarschijnlijke reden is dat Saint-Saëns een dergelijk satirisch en humorvol stuk niet vond passen bij een componist op het hoogtepunt van zijn carrière. Het werk bleef bijna 30 jaar liggen en werd pas in 1922 voor het eerst uitgegeven. In de loop der tijd won het stuk enorm aan populariteit.
3). Peter en de Wolf (voor orgel en verteller) Sergej Prokofjev (1891-1853)
Prokofjev schreef het stuk in opdracht van een jeugdtheater in Moskou. Het stuk (oorspronkelijk voor orkest) ging in 1936 in Moskou in première.
In dit sprookje wordt ieder sprookjesfiguur door een bepaald, makkelijk te herkennen motief èn een daarvoor karakteristiek register van het orgel gespeeld.
Het sprookje is het verhaal van de jongen Peter die zonder toestemming van zijn grootvader de tuin uit loopt. Daar ziet hij hoe de kat probeert het vogeltje te vangen. Dat lukt niet. Grootvader roept Peter terug en waarschuwt hem dat er wolven in de buurt zijn, maar Peter gaat toch weer kijken naar wat er buiten gebeurt. Net op dat moment komt een hongerige wolf het bos uit en eet de eend in de vijver op. Peter klimt in een boom en vraagt aan het vogeltje om de wolf af te leiden. Ondertussen laat Peter een touw zakken en bindt dat om de staart van de wolf. De wolf zit het vogeltje achterna en begint daarom rondjes om de boom te rennen. Daarmee trekt hij het touw steeds verder vast. Dan komt een groep jagers uit het bos, die de wolf vangen en hem naar de dierentuin brengen.