UTRECHT - Van 3 tot en met 9 oktober 2011 wordt de derde editie van de ROtterdamse orgelDAgen (RODA) gehouden. Een week waarin de ‘koning der muziekinstrumenten’ wordt geëerd met een omvangrijk en origineel programma dat op de vele orgels verspreid over Rotterdam te beleven is. De eeuwenlange traditie met haar schatrijke orgelrepertoire krijgt uitgebreid aandacht, maar ook nieuwe toepassingen van het orgel krijgen tijdens RODA volop kans.

In l’Organiste Liturgique, op zondag 9 oktober in de Grote of Sint Laurenskerk, treden jonge meesters in de voetsporen van Guilmant, Dupré, Tournemire, Langlais en Cochereau. Deze beroemde Parijse organisten die met hun fabelachtige ‘Improvisations Liturgiques’ de Heilige Mis opluisterden weten anno 2011 een nieuwe generatie orgelimprovisatoren te inspireren. De Franse organist Samuel Liégeon, prijswinnaar van het improvisatieconcours Haarlem 2010 en Hayo Boerema, de vaste bespeler van het Sint Laurenskerk orgel en prijswinnaar van St. Albans 2001 en Grand Prix de la Ville de Paris 1999 verzorgen de improvisaties. Zij worden tijdens het concert begeleid door een Gregoriaans koor.

RODA 2011 laat het orgel in Rotterdam een week lang schitteren. Voor de liefhebber van Frans Romantische muziek is er de Marathon de l’Orgue, een orgelmarathon met 4 concerten op verschillende locaties in de stad. De Romantische composities van Alexandre Guilmant, die centraal staat in dit festival, worden ten gehore gebracht in een samenspel tussen orgelsolisten en o.a. Amsterdam Brass en het New Trombone Collective. Tijdens het festival zijn er van maandag tot en met vrijdag lunchconcerten om 12.45u. op diverse locaties in de stad, waarin de selectie van het publiek van de beroemdste orgelstukken aller tijden ten gehore worden gebracht.
Naast prachtige orgelconcerten kunt u zich tijdens de ROtterdamse orgelDAgen laten verrassen door voorstellingen waarin het orgel een bijzondere rol speelt. In Cirque d’Orgue laten vijf organisten hun acrobatische manoeuvres zien, terwijl u zich op Montmartre in Parijs waant, te midden van tal van circusartiesten van Codarts Circus Arts. In het filmconcert Le Fantome de l’Opera wordt de oorspronkelijke versie van deze stomme film begeleid door het Ensemble Houdin, met een hoofdrol voor het orgel. Speciaal voor kinderen, hun ouders en grootouders is er de familievoorstelling Griezel mee met het Spook van de Opera.

Bent u benieuwd geworden naar het volledige programma van de ROtterdamse orgelDAgen of wilt u kaarten bestellen voor één van de concerten of voorstellingen? Kijk dan op www.rotterdamseorgeldagen.nl.

Bron: Persbericht RODA; 6 september 2011