ROTTERDAM - RODA, oftewel de ROtterdamse orgelDAgen staan van 3 tot en met 9 oktober in het teken van de grote vernieuwer van de Franse orgelmuziek: Alexandre Guilmant (1837-1911). Tijdens concerten met Romantische muziek en voorstellingen geïnspireerd op de vroeg Franse film voert RODA u mee naar het Parijs van Guilmant, aan het einde van de 19e eeuw.

Guilmant is de onbetwiste grondlegger van de Franse symfonische orgelschool en ontwikkelde als eerste concerten voor orgel. Op zaterdag 8 oktober worden zijn ‘Huit Sonates pour le Grand Orgue’ ten gehore gebracht, tijdens de Marathon de l’Orgue. Deze orgelmarathon op vier locaties voert u langs de mooiste orgels van Rotterdam. Bijzonder aan de concerten is dat het orgel steeds samenspeelt met piano, harmonium en de koperblazers van het New Trombone Collective of Amsterdam Brass.


In de voorstelling Cirque d’Orgues op vrijdag 7 oktober waant u zich op Montmartre in Parijs. Terwijl vijf Rotterdamse organisten de orgels in de Laurenskerk op acrobatische wijze bedienen, laten de meest getalenteerde studenten van Rotterdam Circus Arts hun kunsten zien.

Naast deze twee hoogtepunten zijn er tal van sfeervolle, verrassende en veelal gratis concerten, zoals het filmconcert Le Fantome de l’Opera, orgelimprovisaties in L’Organiste Liturgique, de familievoorstelling Griezel mee met het Spook van de Opera en een reeks lunchconcerten op steeds een andere locatie. U bepaalt zelf het programma van de lunchconcerten door te stemmen op uw favoriete orgelstukken op www.rotterdamseorgeldagen.nl. Tevens vindt u hier het volledige en meest actuele programma.

Persbericht: Stichting ROtterdamse orgelDAgen; 26 augustus 2011