GRONINGEN - Het programma 2011 heeft de volgende concerten:
18 juni 2011 om 20.00 u Petra Veenswijk, werk van Alain: Litanies
15 juli om 20.00 u Sjoerd Ruisch, werken van Alain: Deuxieme Fantaisie en  Choral Dorien
19 augustus om 20.00 u Sjoerd Ruisch (Dit concert komt in de plaats van het concert dat Gemma Coeberg zou geven. Zij is wegens ziekte verhinderd)
16 september om 20.00 u Leonore Lub, werk(-en) van Alain

Het programma voor 2011 staat geheel in het teken van Jehan Alain. Bijzonder aan deze reeks concerten is dat twee uitvoerende organisten vrouw zijn.

Jehan Alain werd geboren in 1911. Hij behoort tot de componisten van zijn generatie met grote begaafdheid op het gebied van de orgelmuziek. Naast impressionistische invloeden en invloeden vanuit het verre Oosten (ritmes, toonschalen) is ook enige surrealistische humor te herkennen. Qua stijl werd hij beïnvloed door Charles Tournemire en Olivier Messiaen. De bekendste werken van hem zijn de Litanies, de Trois Danses en Le Jardin Suspendu.     (bron wikipedia)

Petra Veenswijk studeerde orgel- en clavecimbel aan het Rotterdams conservatorium. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1989 bij André Verwoerd, en Bernard Winsemius, en docerend musicus clavecimbel in 1990 bij David Collyer.


In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie “muziek van de twintigste eeuw”. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.

Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het "Conservatoire National de Région" te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de "Prix d'Excellence"(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie- Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.


Als Internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten zowel in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgel oeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonische repertoire.

Petra is een regelmatig gevraagd jurylid van orgel- en muziekconcoursen.

Zij geeft lezingen en workshops met name over Frans romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais. Regelmatig verzorgde zij orgelbespelingen voor de radio. Inmiddels heeft zij vier CD´s uitgebracht met Frans symfonische orgelrepertoire.

Als claveciniste maakte zij een aantal jaren deel uit van de het oude muziekensemble het "Icarus Ensemble", waarmee zij naast in Nederland o.a. in Japan en Duitsland concerteerde.


Sinds 1987 is zij als organiste verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent.

In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique “Arts- Sciènces Lettres” te Parijs.


Aanvullende informatie op website; www.veenswijkorgel.nl


Sjoerd Ruisch (1960) studeerde orgel en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium Groningen, respectievelijk bij Wim van Beek en Cees Rotteveel. Momenteel is hij als dirigent en titulair-organist verbonden aan de St. Jozefkathedraal en de St. Francisucskerk te Groningen. Naast zijn werkzaamheden in de Katholieke liturgie verzorgt hij  zowel soloconcerten als concerten met medewerking van zangers en instrumentalisten.

Leonore Lub studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Voor orgel studeerde zij af in 1988 voor het diploma Docerend Musicus bij Wim van Beek. Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Conservatorium te Arnhem bij Theo Jellema, en behaalde in 1991 het diploma Uitvoerend Musicus.

Piano studeerde zij bij Gerben Makkes van der Deijl en Nelleke Geesink. Als docente piano en orgel is zij verbonden aan de muziekscholen te Hoogezand-Sappemeer en te Groningen.

In 1999 verscheen van Leonore Lub een cd van een live-concert op het orgel van de Der Aa-kerk te Groningen met werken van Jehan Alain en Jan Welmers. Op de in 2003 verschenen dubbel-cd ‘Arp Schnitger in Nederland’  bespeelt zij de orgels in Noordbroek, Nieuw-Scheemda en de Der Aa-kerk. In hetzelfde jaar kwam ook haar solo-CD van het orgel in Noordbroek uit.

In 2005 verscheen een dubbel-cd met het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met haar collega Erwin Wiersinga.

Sinds 1990 is Leonore Lub als organiste verbonden aan de Remonstrantse Gemeente te Groningen.

http://www.maarschalkerweerdorgel-groningen.nl/

http://orgelstad.nl/jozefkerk/index.php?language=dutch