EINDHOVEN - Muziek in de Cathrien gaat in juni en juli het concertseizoen 2010-2011 afsluiten met een vijftal bijzondere uitvoeringen. Aan het concert van 4 juni gaat de maandelijkse carillonbespeling door Rosemarie Seuntiëns vooraf (14.25 u). En zij luidt ook het allerlaatste concert op 2 juli uit met haar sprankelende beiaardklanken.

Zaterdag 4 juni: na de carillonbespeling door Rosemarie Seuntiëns treedt ons vertrouwde Catharinaconsort aan met Brabantse barok. Op het programma staan werken van Benedictus à Sancto Josepho en Herman Hollanders, die als organist van de middeleeuwse Catharinakerk een voorganger van Ruud Huijbregts was. De laatste is een bewonderaar en pleitbezorger van Hollanders’ composities, waarvan hij de herontdekker genoemd kan worden. De van oorsprong Duitse karmeliet Benedictus (Buns) was in de 17e-eeuw werkzaam in de katholieke enclave Boxmeer. Van beide Brabantse componisten zijn deze zaterdagmiddag zeer genietbare instrumentale en vocale werken te horen.

Zaterdag 11 juni is gereserveerd voor de muzikale presentaties van getalenteerde leerlingen van CKE muziekschool. De aankomende musici krijgen een podium in onze Cathrien. Wellicht zullen we enkelen van hen in de toekomst als professionals nog vaker in onze concertreeks kunnen beluisteren. Muzikale verrassingen tijdens dit concert zijn bepaald niet uitgesloten!

Zaterdag 18 juni: Kleinkoor Caprice uit Harderwijk geeft in Cathrien een concert met als thema "Nederlandse Meesters", waarmee het koor een (internationale) concertreeks besluit. Caprice uit Harderwijk is een kamerkoor dat onder de directie van Wolfgang Lange streeft naar een semi-professioneel niveau. Met de uitvoering van Nederlandse composities uit verschillende stijlperioden belooft het een aantrekkelijk en afwisselend concert te worden.

Zondag 19 juni om 17.00 uur, is de laatste Evensong van dit seizoen met een koorvesper. Het geheel staat o.l.v. Ruud Huijbregts. Gerard Habraken bespeelt het orgel.

Zaterdag 25 juni. Het laatste orgelconcert van dit seizoen wordt gegeven door niemand minder dan de veelgelauwerde Jos van der Kooy (1951), die een internationale reputatie geniet als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Behalve stadsorganist van Haarlem (Müllerorgel) is hij ook cantor-organist van de Amsterdamse Westerkerk. Zijn concert omvat twee werken van J.S. Bach (“Schmücke dich, o liebe Seele”, BWV 654 en “An Wasserflüssen Babylon”, BWV 653). Van der Kooij opent met de “Eroïca” van Joseph Jongen en eindigt met Max Regers bekende “Fantasie und Fuge über den Namen BACH”. In het hart van het orgelconcert staat de monumentale “Deuxième Symphonie en ut dièse mineur” van Marcel Dupré. Hans Strootman geeft om 14.00 uur een inleiding over Marcel Dupré onder de titel “Dupré gezien door de ogen van zijn leerlingen”.

Zaterdag 2 juli: met de “toppers van Telemann” biedt het barokensemble Giardino Musicale een zomerse tuin vol bloemen. De musici van het internationale ensemble studeerden aan diverse conservatoria en ontmoetten elkaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Helen Thomson, sopraan wordt begeleid door blokfuit, viool, cello en clavecimbel. Met de muziek van Telemann, in zijn tijd populairder dan de “strenge” Bach, zullen de musici voor een sprankelende zomerse sfeer zorgen.

Wij danken u voor uw gewaardeerde bezoek aan onze concerten van het afgelopen seizoen en hopen u na het zomerintermezzo, in september weer terug te zien bij Muziek in de Cathrien.

Peter van Overbruggen, bestuurslid Muziek in de Cathrien

Maandbrief juni/juli 2011