EINDHOVEN - De meimaand wordt geopend met een bijzonder programma waarin een verbinding wordt gezocht tussen poëzie en muziek. Het programma omvat composities voor zang en orgel van Mahler, Pärt, Rheinberger, Liszt en Brahms. Sommige stukken zijn orgineel, andere (Mahler) zijn oorspronkelijk voor orkest (o.a. Urlicht ui de 2e Symfonie), maar klinken ook prima op het orkestrale Catharina-orgel.
Yvonne Badenburg zal gedichten lezen van de Nederlandse dichter Rutger Kopland, die qua sfeer nauw aansluiten bij de muziek.
Het Kamermuziekconcert op 14 mei wordt dit keer verzorgd door het “Ensemble Joyeux”. Het bestaat uit een veirtal musici uit deze regio. Zij zullen naast werken van de Franse meesters Couperin en Rameau een Frans georiënteerd kwartet van de Duitse componist en tijdgenoot van Bach: Georg Philipp Telemann te gehore brengen.

In Koorconcert op 21 mei horen we het kamerkoor Musica Vocalis uit Uden, dat dit keer voor het eerst in de cathrien te horen is onder hun nieuwe dirigent Esther Sijp, voor ons geen onbekende naam! Zij zullen ons een boeiend programma voorschotelen met werken uit de rijke Engelse koortraditie. Oude muziek van o.a. Henry Purcell, maar ook nieuw werk van de hedendaagse componist Howard Goodall, o.a. componist van TV-series als Mr.Bean en The Vicar of Dibbely.

Het orgelconcert tenslotte op zaterdag 28 mei wordt verzorgd door Herman van Vliet, organist van de Joriskerk te Amersfoort. Deze bekende organist viert dit jaar zijn 50-jarige carrière als organist. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst, zo nam hij o.a. de orgelsymfonieën van Widor integraal op. Tijdens zijn concert zal hij de laatste orgelsonate van Guimant (nr. 8) spelen, zodat nu alle sonates van deze comonist in de Cathrien hebben geklonken. Het besluit het concert met 2 delen uit de 6e Symphonie van Widor.

Voorwaar weer een interessante muziekmaand! Wij hopen dat we u bij onze concerten in groten getale mogen begroeten. En mocht u nog muziekleifhebbers kennen die niet van onze concerten op de hoogte zijn, stuurt u gerust deze uitnodiging door om zoveel mogelijk mensen op deze gratis concerten te attenderen.

Maandbrief; mei 2011; Ruud Huijbregts