HAARLEM - Op zondag 15 mei om 19.30 uur wordt het monumentale orgel van de Sint-Josephkerk in Haarlem (Jansstraat 43) na een grondige restauratie weer in gebruik genomen. Het orgel wordt ingewijd door pastoor Niesten, waarna Gemma Coebergh een bijzonder presentatieconcert geeft.
Dankzij de steun van vele Haarlemmers en anderen kon eind 2009 met de restauratie worden begonnen. Na ruim een jaar hard werken klinkt het orgel weer als nieuw. De restauratie is uitgevoerd door Adema's Kerkorgelbouw uit Hillegom.
Het orgel in de Sint-Josephkerk is een rijksmonument dat ruim een eeuw geleden is gebouwd door de beroemde orgelbouwer Adema. Het orgel is bekend vanwege zijn milde klanken en perfecte afstemming op de akoestiek van de Sint-Josephkerk. Hendrik Andriessen en Albert de Klerk waren in de vorige eeuw jarenlang organist in deze kerk. Grote namen in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het orgel heeft hen geïnspireerd tot talrijke composities. Het is daarom bijzonder dat het gelukt is om dit instrument voor de toekomst te behouden.

Bron: Haarlems Dagblad; 3 mei 2011
http://www.echo.nl/hw-hb/buurt/redactie/1166319/presentatie.josephorgel/