HAARLEM - De Bavocantorij van de Kathedrale Basiliek St. Bavo geeft op zondag 10 april een een volledige uitvoering van Via Crucis (veertien kruiswegstaties) gecomponeerd door Franz Liszt. In deze veertigdagentijd biedt dit Passieconcert een troostrijk moment voor iedereen.

De Bavocantorij staat o.l.v. dirigent Fons Ziekman en de muzikale begeleiding is in handen van organist Ton van Eck. Het concert begint om 15.00 uur. Toegangskaarten à euro 10,00 zijn vanaf 14.30 uur verkrijgbaar bij de ingang van de Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem. Meer informatie op http://www.bavoconcert.nl

Via Crucis is een werk voor gemengd koor, solisten en orgel en piano van de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Liszt. Het werk is gewijd aan de veertien kruiswegstaties, waarbij gelovigen biddend en herdenkend langs veertien schilderijen gaan. Deze schilderijen beelden scènes uit de lijdensweg van Jezus en zijn stervensproces uit. Tijdens het concert worden deze afbeeldingen via een groot scherm getoond.

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Franz Liszt in Raiding, Hongarije werd geboren. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste pianisten en componisten van de 19e eeuw.

Bron: Haarlems Weekblad; 18 april 2011
http://www.echo.nl/hw-hb/uitgaan/redactie/1153297/passieconcert.st.bavo/