BRUSSEL (KerkNet/The Tablet/CNS) – Directeur Joseph Cullen van het koor van de London Symphony Orchestra spreekt zich in het Britse katholieke weekblad ‘The Tablet’ uit over de moderne koormuziek. Te vaak is die volgens hem van minderwaardige kwaliteit en te snel wordt een beroep gedaan op een solist. Daardoor verworden gezangen tot een ‘kerkelijk karaoke’ en wordt afbreuk gedaan aan de samenzang. “Sinds de jaren 1960 ontbreekt het ons aan waardige gewijde muziek.”

Volgens Joseph Cullen resulteerde het overhaaste streven naar nieuwe liturgische muziek na Vaticanum II in artistiek minderwaardige composities. “Daardoor moeten parochievieringen het veelal stellen met inferieure hymnen die als ‘vulling’ dienst doen tijdens de heilige liturgie.” Te gemakkelijk wordt teruggegrepen naar bekende liederen die een nieuwe liturgische tekst krijgen, zonder aandacht voor het originele lied en de tekst daarvan.

Link naar het artikel: http://www.catholicnewsagency.com/news/critique-of-modern-church-music-echoed-by-scottish-composer/

Bron: Kerknet; 18 april 2011
http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=99179