Het radio-programma Musica Religiosa van de IKON presenteert vandaag een bijzondere publicatie: ‘Musica Religiosa anno nu’ met moderne composities, geschikt voor liturgisch gebruik.

In 2010 kregen vijf - jonge - componisten de opdracht composities te maken, geïnspireerd op drie uiteenlopende religieuze teksten. De componisten hadden de keuze uit 'Zware tijden' van Augustinus, 'Vader geef ons uw zege', een zegenbede uit de 10e eeuw en 'Christus mijn licht', een moderne zegenbede uit 2001. Aan de composities werden een aantal voorwaarden gesteld. Zo moesten zij geschikt zijn voor de eredienst en goed uitvoerbaar door een kerkkoor of cantorij.
Het resultaat is een cd met tien nummers met daarbij een begeleidend boekje. Hierin worden de componisten voorgesteld en vertellen zij wat zij hebben gecomponeerd en wat de gedachte hier achter is.

De compositie-opdracht vormt het slotsstuk van 'Kerkmuziek der Nederlanden', een langlopende serie in Musica Religiosa die de kerkmuziek van 1800 tot nu onder de loep heeft genomen. Met de nieuwe composities eindigt de serie niet alleen bij het heden, zij werpt daarmee ook een blik op de toekomst.

Cd en boekje zijn te bestellen door 12,50 euro over te maken op rek. nr. 606.000 tnv IKON, Hilversum, ovv 'Boekje Musica' en uw volledige adres.
Kijk ook op musicareligiosa.nl

Bron: IKON; 8 april 2011
http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=20288