EINDHOVEN - Op weg naar Pasen kent deze maand aan aantal bijzondere concerten; speciaal die op Palmzondag met Bachs Matthäus Passion en op Goede Vrijdag met een bijzondere compositie van Franz Liszt.

Op zaterdag 2 april worden een aantal barokcantates uitgevoerd van componisten die vaak als voorlopers van de grote Bach worden genoemd. Matthias Weckmann (1621-1674) werkte zowel in Dresden als in Hamburg; hij schreef een aantal solocantates, koor- en orgelwerken. Franz Tunder (1614-1667) was in Lübeck de voorganger van zijn schoonzoon Dietrich Buxtehude (1637-1707). Bach was bij zijn bezoek aan deze Noord-Duitse stad zeer onder de indruk van de ‘Abendmusike’ , zoals die daar tot klinken werden gebracht.

Op zaterdag  9 april speelt het Arundo Kwintet in de serie ‘KamerMuziek in de Cathrien’. Deze groep werd opgericht in 2007 en bestaat uit  zgn. rietblazers: hobo, klarinet, saxofoon en fagot. Zij hebben een breed repertoire en schrijven veelal zelf hun bewerkingen.

Op zondag 10 april om 17.00 uur wordt de maandelijkse Evensong gehouden m.m.v. de Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp; Gerard Habraken bespeelt het orgel.

Op zaterdag 16 april zingt het Dietsch Vocaal Ensemble o.l.v. Ed Kronenburg de ‘Lamentationes’ van de van oorsprong Zuid-Nederlandse componist Orlando di Lasso (Lassus). Hij werd geboren te Bergen (België) in 1532 en trok als jongenssopraan al naar Italië. De titel van dit werk is de Latijnse naam voor de Klaagliederen van Jeremia. Deze bijbeltekst speelt vanouds een belangrijke rol in de vieringen op de drie dagen voorafgaand aan Pasen.
Ook voeren zij van Lassus zijn Mattheüs Passie uit: ‘Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Matthaeum’

Op Palmzondag 17 april wordt Bachs Matthäus Passion uitgevoerd om 15.00 uur in de Stadskerk St. Cathrien. Het Eindhovens Vocaal Ensemble zingt met begeleiding van het barokorkest ‘Brabantsch Muzyk Collegie’ o.l.v. Ruud Huijbregts. Diverse vocale solisten (Marjon Strijk, sopraan, Karin van der Poel, alt, Harry van Berne, tenor, Erik Janse, tenor, Bas Ramselaar, bas en Michiel Meijer, bas) werken aan deze uitvoering mee. Dit bijzondere concert begint om 15.00 uur en is niet vrij toegankelijk. Kaarten voor de Matthäus Passion kunt u bestellen via internet (www.eve.dse.nl) of per post (Stichting Kerkconcerten Eindhoven, Antwoordnummer 10076, 5550VB Valkenswaard - postzegel niet nodig).
Tevens wijzen wij u nogmaals op de lezing van Bach-onderzoeker Kees van Houten op woensdag 13 april om 19.30 uur in de Cathrien over de kruisvorm in de Matthäus Passion. De muzikale fragmenten ter illustratie worden door het Eindhovens Vocaal Ensemble uitgevoerd. Indien u een toegangskaart hebt voor de uitvoering van 17 april, is de lezing door Kees van Houten gratis.

Op Goede Vrijdag 22 april  om 19.30 uur zingt het Strijps Kamerkoor o.l.v. Wilko Brouwers een werk van Franz Liszt, genaamd  ‘Via Crucis’ (De Kruisweg). De componist voltooide dit werk in februari 1879 in Boedapest. De indeling van de compositie volgt de 14 kruiswegstaties, zoals die algemeen bekend zijn.

Graag maken wij u attent op een bijzonder concert op donderdag 28 april in het Muziekgebouw. Christianne Stotijn, alt/mezzo; Isabelle van Keulen, altviool en Julius Drake, piano verzorgen een kamermuziekprogramma met liedcompositie van Brahms, Bridge, De Kanter en Tsjaikovski. Kaarten via het Muziekgebouw.


Frans van Mameren, secretaris ‘Muziek in de Cathrien’