UTRECHT - Het is het verhaal ook van een parochie op drift. Eind jaren zestig veranderde de katholieke kerk. Het werd eigentijdser, maar niet iedereen wilde dat. “Ik miste de warmte van de parochie”, legt een parochiaan uit. En toen was Kotte daar. Die wist dat de Willibrordkerk in Utrecht leeg stond en hij vroeg de eigenaar, de heer Lisman, of hij er missen, op de traditionele wijze, mocht doen.

Dat mocht, maar dat was tegen het zere been van het Utrechtse bisdom. Koppen in de krant: ‘Clandestiene missen’. Kardinaal Simonis zegt in de film: “Dit kon niet. Je kunt niet toestaan dat iedereen z’n eigen kerkje heeft.”
Maar Kotte zette door en het werd een succes. De missen werden begin jaren zeventig druk bezocht. Zelfs minister Luns kwam er kerken. “Het credo werd weer gezongen”, zegt de oud-huishoudster van pater Kotte. “Dat had ik zo gemist.”
Regisseur Sherman de Jesus zegt dat hij begon aan Gods eigen Parochie als een zoektocht naar de mystiek zoals die zich manifesteerde bij pater Winand Kotte en zijn parochianen. “Zij strijden voor het persoonlijk beleven van het geloof.” Maar het was een tijd van verwarring, concludeert Simonis terugkijkend op de affaire.

Dat Kotte in die tijd goed keek naar de zogeheten tegenpaus Clemens XV komt ook aan bod. Die Franse kerkelijke leider ging ook tegen de regels van de rooms-katholieke kerk in en wilde terug naar de mystiek en af van een kerk die ‘investeerde in oorlogstuig’.

Simonis heeft diverse keren geprobeerd een verzoening met Kotte te bewerkstelligen, maar zegt in de film dat hij telkens ontwijkende brieven terug kreeg. Een bestuurslid van de kerk weet wel waarom: “De pater wilde dat de Willibrordkerk en parochie behouden bleef”.

Kotte komt over als de luis in de pels en als de energieke volhouder wat ook gold voor z’n vertrouwen in de restauratie van de kerk die door gebrek aan geld jarenlang duurde. “Maar God laat je nooit in de steek”, zei hij in 2006 op de dag dat de restauratie klaar was. Een half jaar later overleed hij.

Op zondag 27 maart om 16.00 uur is de première van Gods Eigen Parochie in bioscoop City/Movies, Voorstraat 89, Utrecht. Aanvang 16.00 uur. De film is ook te zien op 2 en 9 april in het Louis Hartlooper complex, Ledig Erf, Utrecht om 11:30 uur. Dan is er een nagesprek met regisseur Sherman de Jesus.

Bron: De Nieuwe Utrechter;Ton van den Berg; 23 maart 2011
http://dnu.nu/artikel/4167-film-over-pater-kotte-premiere