EINDHOVEN - Het prachtige Pels en Van Leeuwenorgel van Muziekgebouw Eindhoven is niet alleen een lust voor het oog. Het in 1993 gebouwde instrument klinkt ook overrompelend mooi. Gedurende het concertseizoen straalt het orgel niet zo vaak, maar in de zomermaanden grijpt het de macht. Op vier zaterdagmiddagen staat het Muziekgebouw in het teken van de symfonische pracht van het majestueuze orgel. De ´machtsoverdracht´ vindt officieel plaats op 23 juli met een spectaculaire orgelnacht.

Huisorganiste Jolanda Zwoferink, die de serie mede samenstelde, speelt, evenals leerlingen van het Fontys Conservatorium Tilburg en The Young Musicians Academy. Hoogtepunt van dit eerste concert is een recital van de Engelse meesterorganiste Jane Watts. Daarnaast zal Anton Doornhein het orgel bespelen in combinatie met dans. In deze orgelnacht worden de 'trois Chorales'  van Franck uitgevoerd. Ook de vier volgende zaterdagen staan in het teken van de internationale orgeltop. Ben van Oosten, organist van de Grote Kerk in Den Haag, komt. Hij brengt werken ten gehore van o.a. Bach, Dupré en Guilmant. Peter van de Velde, organist-titularis in Antwerpen, speelt o.a. Bach, Franck en Peeters. De fameuze Duitse organiste Almut Rößler voert o.a. werk van haar leermeester Olivier Messiaen uit. Daarnaast speelt zij composities van Bach, de Grigny en Franck. En Loïc Mallié, de huidige organist van de Sainte Trinité waar Messiaen zestig jaar organist was, brengt met Henco de Berg de kunst van het improviseren onder de aandacht. Dit recital vindt plaats aan het orgel en de concertvleugel. Op het programma staat o.a. een Concerto voor orgel en piano. Mallié zal dit concert besluiten met een 'Poème libre'. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van een thema dat afkomstig is uit het publiek. Dit thema kan voorafgaand aan het concert worden ingeleverd.

Laat u verrassen door de ongekende pracht van het Muziekgebouworgel. Data zijn: 23 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus. Aanvang 16.00 uur. Zie ook  www.muziekgebouweindhoven.nl.

Bron: Jolanda Zwoferink; maart 2011