BREDA - Op zondag 3 april geeft Jelena Bazova een concert waaraan onder meer een kamerorkest onder leiding van Paul de Meyer zal meewerken. Jelena Bazova bespeelt het grote Flentrop-orgel van de Sacramentskerk en de andere toetsinstrumenten die deze kerk rijk is. De bas-bariton Sebastiaan Verbist, de jonge talentvolle pianist Martin Oei en het Sacramentskoor verlenen ook hun medewerking aan het concert dat plaatsvindt in de Sacramentskerk aan de Zandberglaan 58 in Breda. De aanvang is om 15.00 uur en de toegang bedraagt € 10,-.
Sinds 1958 beschikt de Sacramentskerk aan de Zandberglaan 58 in Breda over een orgel van de gerenommeerde orgelbouwer Flentrop. De afgelopen jaren heeft de kerk nog enkele bijzondere klavierinstrumenten verworven: een vleugel van de bekende Franse pianobouwer Pleyel en een Wittmayer klavecimbel. Dit jaar komt daar een continuo-orgel bij.

Het continuo-orgel is op de eerste plaats bedoeld als begeleiding voor een orkest. Orgelbouwer Loek van Nes, die het orgel restaureerde, voegde een aantal registers bij zodat het kan worden gebruikt voor de begeleiding van grotere koren, zoals het Sacramentskoor, en als solo-instrument.

Jelena Bazova zal onder meer samen met het kamerorkest van Paul de Meyer het grote Concert voor orgel, orkest en pauken van Francis Poulenc uitvoeren. Een van de leerlingen van Jelena Bazova, de vijftienjarige buitengewoon talentvolle Martin Oei, zal de vleugel bespelen. Eind januari was hij winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs bij het Christina Concours in Den Bosch. Verder werken mee de Bredase bas-bariton Sebastiaan Verbist, finalist van Una voce particolare, en het Sacramentskoor onder leiding van Henri de Graauw.

Bron: Persbericht Orgelconcerten Sacramentskerk Breda; 16 maart 2011