EINDHOVEN - “Muziek in de Cathrien” telt in maart drie concertzaterdagen. Op zaterdag 5 maart is er geen concert wegens carnaval.

Op zaterdag 12 maart spelen Berry van Berkum en Dirk Luijmes delen uit het Wohltemperierte Klavier van J.S. Bach. Zij maken gebruik van de volgende instrumenten: orgel, klavecimbel, piano en harmonium. Verschillende delen worden vierhandig uitgevoerd. Het Wohltemperierte Klavier bekleedt een heel aparte plaats in de muziekgeschiedenis. Niet alleen vanwege het vaste samengaan van telkens een prelude met een fuga, maar ook door het feit dat stap voor stap alle twaalf majeur en mineur toonsoorten worden doorlopen. Als jaartal staat 1722 op de titelpagina van Boek I. Algemeen wordt echter aangenomen dat Bach reeds bestaand werk heeft gebruikt voor aanvullingen, uitbreidingen en aanpassingen.

Op zaterdag 19 maart is de beurt aan de Capella da Vittoria onder leiding van Esther Sijp. De Capella is een projectkoor dat de regelmatige bezoekers van de koorzaterdagen in Muziek in de Cathrien ongetwijfeld kennen van eerdere optredens. Het koor voert bij voorkeur muziek uit de Renaissance uit.  Zijn naam ontleent het koor aan de Spaanse componist Tomas Luis da Vittoria (1549/1611). Uitgevoerd worden de Lamentations of Jeremiah van Thomas Tallis (1505/1585) en werk van Andrea Gabrieli (1530/1586).

Het concert in de serie “Koor in de Cathrien”, uitgaande van het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven op zaterdagavond 19 maart brengen we graag onder uw aandacht. Cantus Cölnn o.l.v. Conrad Junghängel voert dan de Hohe Messe van J.S. Bach uit in de Cathrien. Een spirituele gebeurtenis! Aanvang 20.15 uur. De toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het Muziekgebouw en www.muziekgebouweindhoven.nl

Op zondag 20 maart om 17.00 uur de Evensong met Capella Vesperale o.l.v. Ruud Huijbregts en Gerard Habraken, orgel.

Op zaterdagmiddag 26 maart opent Hans Strootman de concertmiddag om 14.00 uur met een inleiding, getiteld: Tournemire, cultuur- en natuurminnaar. De inleiding bereidt voor op het concert dat even later begint. Organist is Gerard Habraken, die van Charles Tournemire (1870/1939) de ‘Sept chorals-poèmes pour les sept dernières paroles de Xrist’, opus 67 (1935) zal uitvoeren. Tournemires grootste werk is L’Orgue Mystique, bestaande uit 51 delen met orgelmuziek voor de zon- en feestdagen van het kerkelijk jaar. Naast orgelmuziek heeft hij ook pianomuziek, kamermuziek, liederen, theaterwerken en acht symfonieën voor orkest gecomponeerd.

Graag attenderen wij u nogmaals op de uitvoering van de Matthäuspassion (J.S. Bach) door het Eindhovens Vocaal Ensemble en het Brabantsch Muzyk Collegie op Palmzondag 17 april om 15.00 uur. Solisten zijn Marjon Strijk, sopraan, Karin van der Poel, alt, Harry van Berne, tenor, Erik Janse, tenor, Bas Ramselaar, bas en Michiel Meijer, bas. Het geheel staat onder leiding van Ruud Huijbregts. Tevens wijzen wij u op de lezing van Bach-onderzoeker Kees van Houten op woensdag 13 april om 19.30 uur in de Cathrien over de kruisvorm in de Matthäus Passion. De muzikale fragmenten ter illustratie worden door het Eindhovens Vocaal Ensemble uitgevoerd.
Kaarten voor de Matthäus kunt u bestellen via internet (www.eve.dse.nl) of per post (Stichting Kerkconcerten Eindhoven, Antwoordnummer 10076, 5550VB Valkenswaard - postzegel niet nodig). Indien u een toegangskaart hebt voor de uitvoering van 17 april, is de lezing door Kees van Houten gratis.

Bert Ramakers,
voorzitter “Muziek in de Cathrien”