HAARLEM - Er komt een mooie Koorbiënnale aan! Met circa 30 concerten, workshops, lezingen, de Eric Ericson Masterclass, vermaarde ensembles en bijzondere dirigenten. Met heel oude en heel nieuwe muziek in steeds weer andere omstandigheden, van officiële concerten tot open podia. Van vrijdag 24 juni t/m zondag 3 juli 2011 wordt de Haarlemse binnenstad gevuld met stemmen, muziek en mensen van de zesde Koorbiënnale.

Neem vooral af en toe een kijkje op www.koorbiennale.nl.  Hier vind je de eerste en steeds méér informatie over de concerten in het festival, aangevuld met achtergrond-informatie en gegevens over kaartverkoop.
De komende tijd verschijnt ook een aantal Nieuwsbrieven, met daarin aankondigingen in het kader van de Koorbiënnale Summerschool en optreedmogelijkheden voor goede amateurzangers en  –ensembles.

De Koorbiënnale Summerschool:  workshops, masterclasses, optredens en lezingen op hoog niveau voor goede amateurzangers en vocale ensembles, met steeds de concrete samenwerking van goede amateurzangers met professionele zangers en internatonaal vooraanstaande dirigenten.
Voor individuele zangers is er volop de gelegenheid samen te zingen met professionele zangers aan dezelfde muziek en van hen te leren over stemtechniek, menging, klank in de ruimte.
Vocale ensembles (van kwartet tot klein kamerkoor) kunnen zich laten scholen in ensemble techniek, presentatie en inzicht te krijgen in hoe te komen tot een bewuste en eensluidende interpretatie. Zie hieronder voor de eerste informatie hierover.

Met Nieuwsbrief 1 informeren wij je  graag over de Hofjesconcerten en over het onderdeel ‘Festivalkoor’.


Koorbiënnale Summerschool:Tallis met The Sixteen/Allegri Miserere
Het eerder aangekondigde project met goede amateurzangers,  Verdi’s  Requiem, heeft plaatsgemaakt voor een samenwerkingsproject met het befaamde Britse vocale ensemble The Sixteen. Dit staat onder leiding van Harry Christophers met als instudeerder/repetitor Eamonn Dougan.  

Thomas Tallis Spem in Alium is het grootse Renaissance werk voor 8 vijfstemmige koren. 120 goede amateurzangers zijn welkom om deze compositie in te studeren en uit te voeren als het Koorbiënnale Festivalkoor. The Sixteen fungeert met 18 zangers bij dit project als coach, ensemble trainer, gids en vocale ondersteuner.
Bovendien is er een mogelijkheid om zonder The Sixteen, maar wel met instudering door Eamonn Dougan het Misere van Allegri voor te bereiden en onder leiding van Harry Christophers uit te voeren.

Wanneer?  Schema Tallis/Allegri in grote lijnen:
Repetities:
-    donderdag 23 juni  19.00-22.00 uur, o.l.v. Eamonn Dougan en 5 zangers van The Sixteen
-    vrijdag 24 juni 19.00-22.00 uur, o.l.v. Eamonn Dougan en alle zangers van The Sixteen
-    zaterdag  25 juni 11.00-13.00 uur repetitie, o.l.v. Eamonn Dougan , waarvan vanaf 12.00 uur met The Sixteen
-    14.15-14.45 uur doorloop met Harry Christophers  in de Simon de Vrieshof
-    Laat in de middag (tijd nader aan te kondigen) doorloop  met Harry Christophers  in de Grote of St Bavokerk
Uitvoeringen:
-    15.00 uur  uitvoering 1 in de Simon de Vrieshof, Tallis (Festivalkoor met The Sixteen) en Allegri (alleen Festivalkoor), o.l.v. Harry Christophers
-    Aanvang avondconcert door The Sixteen 20.15 uur, Grote of St Bavokerk
aan eind daarvan uitvoering 2 Tallis Spem in Alium door The Sixteen & het Festivalkoor
Voorwaarden voor deelname:
- zelf muziek aanschaffen (informatie over de uitgave volgt)
- instemmen met de stemverdeling zoals door de Koorbiënnale voorgesteld
- de noten kennen
- alle repetities en concertsessies aanwezig zijn

Kosten voor deelname zijn € 75,-; over te maken op bankrekeningnummer 59 75 31 552 van St Internationale Koorbiënnale Haarlem.
Inschrijving is definitief als het bedrag binnen is.

Aanname van deelnemers gaat op volgorde van binnenkomst en vol is vol.
Opzeggen kan tot 10 juni, het gestorte bedrag wordt dan geretourneerd minus
€ 10,- administratiekosten.
NB: deelnemers ontvangen ook een Koorbiënnale pas, waarmee ze € 5,- korting krijgen op de toegang tot andere Koorbiënnale concerten.

Kijk voor een blik op de muziek op: http://imslp.org/wiki/Spem_in_alium_nunquam_habui_%C3%A0_40_(Tallis,_Thomas)

en op:
http://216.129.110.22/files/imglnks/usimg/3/3e/IMSLP08855-_SCORE__Allegri_-_Miserere_Mei_-ssatb_t_ssab-.pdf

Interesse?
Stuur een mail naar:  inschrijven@koorbiennale.nl
Wij nemen dan contact met je op.
In je mail graag vermelden:
- naam m/v
- adres
- e-mailadres
- stemsoort (sopraan 1, sopraan 2, alt, tenor, bariton, bas)  
- je zangervaring
- indien je (recente) solistische ervaring hebt word je vriendelijk verzocht dit ook     te melden

In het kader van Koorbiënnale Buiten: Hofjesconcerten 2011
Ook in 2011 biedt de Internationale Koorbiënnale Haarlem aan goede amateurkoren de gelegenheid om op te treden in de Hofjesconcerten van Koorbiënnale 6. Het was de ontdekking van het vorige festival: prachtige muziek, zó goed uitgevoerd door koren uit Haarlem en omstreken, tijdens half-uur concerten in de verschillende intieme Haarlemse hofjes. Met als apotheose het gezamenlijke optreden in de Simon de Vrieshof naast de Philharmonie. De zon scheen, de koren brachten een prachtig gevarieerd repertoire, en het publiek luisterde ademloos.
Dat willen we weer en de koren met ons. Al meerdere ensembles hebben zich aangemeld.
De rode draad in Koorbiënnale 6 is het thema Songs of ourselves – en de aandacht voor polyfone muziek: liederen die meerstemmig het verhaal vertellen van een mensenleven, óns en andermans mensenleven. Welke muziek er ook klinkt, ze wordt gezongen als het-verhaal-van, actueel en tijdloos.  Over werk, over dood en geboorte, over hoop en verdriet, over rouw en een nieuw begin. Van opgewekte, frivole liederen over de zon die schijnt tot aan abstracte liederen over het leven in de stad of de doorleefde muziek van boeren, vissers, herders.   
Koorliederen zijn het altijd, daar gaat het ons om. Variërend van een klein, 5 man sterk vocaal ensemble tot aan het Festivalkoor van 120 goede amateurzangers.

Hofjesconcerten: Songs of ourselves
Wanneer: op zaterdag 2 en zondag 3 juli (koopzondag in de Haarlemse binnenstad, publiek gegarandeerd), tussen 13.00-17.00 uur, meerdere concerten van een half uur.
Wat: optredens door grote en kleine koren (van kamerkoor tot groot koor), grote en kleine vocale ensembles (van trio’s tot dubbel-octetten)
Repertoire: polyfonie, uit alle stijlperioden, met als thema de mooie, droevige, vrolijke, arbeidzame etc kanten van het leven.
Hoeveel ensembles: hoe meer hoe beter, maar we gaan uit van 3 of 4 optredens van een half uur, in steeds verschillende hofjes en dus tussendoor verhuizen.
Organisatie: Koorbiënnale 6 in nauwe samenwerking met de Federatie van Haarlemse koren.
Hoe aanmelden: stuur een mail namens je koor of vocaal ensemble aan peterduval@hotmail.com –  voorzover je dat al niet eerder gedaan hebt. Je ontvangt dan een inschrijfformulier via e-mail.

NB Extra: de mogelijkheid voor deelnemende koren en individuele zangers om workshops bij te wonen door vocale polyfone groepen uit Zuid-Europa op zaterdag 2 en zondag 3 juli (nader aan te kondigen).De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin maart 2011; daarin nadere informatie over het ensemble leerproject met ensemble amarcord en over de Polyfonie van Zuid-Europa.

De Koorbiënnale Nieuwsbrief verschijnt in de maanden voorafgaand aan Koorbiënnale 6.
Redactie: Kristien Jansen en Claire Reeves

wijzigingen voorbehouden


De Internationale Koorbiënnale Haarlem wordt structureel gesubsidieerd door de gemeente Haarlem en het Fonds Podiumkunsten.

Koorbiënnale 6 en de Eric Ericson Masterclass worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van
Provincie Noord-Holland - Fonds voor Cultuurparticipatie  - VSBfonds  
SNS REAAL Fonds  - Prins Bernhard Cultuurfonds - P.W. Janssen’s Friesche Stichting
Eduard Van Beinum Stichting  - Gillis Hondius Stichting
Samenwerkingspartners zijn City Marketing Haarlem, Federatie Haarlemse Koren en Stichting Vocaal Talent Nederland

Koorbiënnale 6
Artistieke leiding: Neil Wallace - Festivalmanager: Kristien Jansen - Productie: Marieke Heijne
PR: Claire Reeves - Bureau: Marijk Kuijt
e: info@koorbiennale.nl  -  www.koorbiennale.nl

 

Bron: Nieuwsbrief 1; 18 februari 2011