3 weken geleden werd aan paus Benedictus XVI het eerste exemplaar van het nieuwe graduale overhandigd.
http://www.aiscgre.de/aktuelles/aktuelles.html
 
Wie op de hoogte bleef van de laatste ontwikkelingen op gregoriaans gebied kent zeker ‘de restituties’. Melodische correcties van de melodieën van het Graduale Romanum op grond van het onderzoek in de oudste handschriften. Dat onderzoek werd al gedaan vóór de uitgave van het huidige Graduale in 1908. Maar ook daarna werd, zeker in de abdij Solesmes, verder gezocht naar de oudste lezing van ons gregoriaans. Tot een nieuwe uitgave is het echter tot nu nooit gekomen. Waar we het tot nog toe mee moesten doen, was de artikelreeks in het vaktijdschrift Beiträge zur Gregorianik, waar sinds 1996 systematisch alle gezangen voor zon- en feestdagen van het graduale besproken werden.
Maar nu zijn de voorstellen die daar gedaan werden gepubliceerd in een nieuw graduale!
« Graduale Novum, de dominicis et festis. »
 
Alle gezangen voor zon- en feestdagen zijn opgenomen, voorzien van de neumen van Laon en de Sankt Gallen familie, zoals we dat reeds van het Graduale Triplex kenden. Dat maakt het mogelijk om zo nauwkeurig mogelijk de ritmische aanduidingen die deze handschriften bevatten in de uitvoering naar voren te laten komen.
Vanwege de praktische bruikbaarheid zijn ook de vaste gezangen opgenomen. (Mis I t/m XVIII uit het Graduale Romanum) Deze zijn zonder melodische correcties.
 
Te bestellen via de uitgever
http://www.conbrio.de/musikbuch/graduale/graduale.php
of via benedictusberg.nl
(het staat nog niet op de website, maar ik weet zeker dat frater Goossens het al binnen heeft!)

Bron: Franco Akkermans

GRADUALE NOVUM DE DOMINICIS ET FESTIS


Graduale Novum - Editio Magis
Critica Iuxta SC 117
Tomus I: De Dominicis Et Festis

Hrsg. von Christian Dostal, Johannes Berchmans Göschl, Cornelius Pouderoijen, Franz Karl Praßl, Heinrich Rumphorst und Stephan Zippe

In Kooperation mit der
Libreria Editrice Vaticana

576 Seiten, gebunden,
mit Lesebändchen
CB 1215
ISBN 978-3-940768-15-5
€ 59,

Subskriptionspreis bis 31. März 2011:
€ 49,-