UTRECHT - Op zondag 10 april èn op zondag 17 april klinkt in twee Utrechtse kerken de première van een nieuw koorwerk voor de passietijd. De compositie heet ‘Kruiswegsonnetten’ en bestaat uit veertien muzikale meditaties bij het lijdensverhaal van Jezus.

In veel katholieke kerken wordt dit lijdensverhaal afgebeeld op de zogenaamde kruiswegstaties. Bij deze staties heeft de Utrechtse dichter Nanne Nauta een serie moderne sonnetten geschreven. Deze bijzondere kruissonnetten zijn op verzoek van het Vocaal Ensemble Octagon door de Utrechtse kathedraalorganist Wouter van Belle op muziek gezet voor kamerkoor en drie houtblazers. Het is een indringend werk geworden, waarin tekst en muziek de hedendaagse toeschouwer aanspreken zich af te vragen wat dit lijden van Jezus vandaag de dag ons nog te zeggen heeft.
Vocaal Ensemble Octagon bestaat uit acht zangers. Zij verzorgen de première van dit splinternieuwe koorwerk met medewerking van Cathrine Starberg (fluit), Metske Gerlsma (althobo) en Amber Hill (fagot). Het geheel wordt geleid door Anthony Zielhorst.
De toegang tot beide uitvoeringen is gratis, collecte na afloop.

Uitvoeringen
zondag 10 april 2011 om 16.00 uur Jacobuskerk - Prins Bernhardplein - Utrecht
zondag 17 april 2011 om 13.30 uur Janskerk - Janskerkhof - Utrecht

Meer informatie over de nieuwe compositie en de uitvoeringen vindt u op: www.woutervanbelle.nl