Het Vaticaan ontkent dat een van zijn afdelingen zich zal gaan toewijden aan een striktere interpretatie van de liturgische hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Daarmee spreekt het vaticanist Andrea Tornielli van de krant Il Giornale tegen. De journalist meldde gisteren dat paus Benedictus XVI snel de verantwoordelijkheden zou aanpassen van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst.

Tornielli staat erom bekend belangrijke Vaticaanse informatie vooraf te hebben.

Zijn claim hield in dat er veranderingen komen die het de congregatie mogelijk zouden maken een liturgie te bevorderen die “trouwer is aan de originele bedoelingen van Vaticanum II”. Dit zou “minder ruimte voor willekeurige veranderingen” later en een grotere nadruk leggen op de sacraliteit van de Mis, aldus Tornielli.

Binnen enkele uren reageerde Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi. Deze bevestigde dat er binnen het Vaticaan wordt gestudeerd op de mogelijkheid van een pauselijk motu proprio.

“Maar er is geen grond of reden om hierin een bedoeling te zien een ‘restrictief’ soort controle te promoten door de congregatie over de bevordering van de liturgische vernieuwing die het Tweede Vaticaans Concilie verlangde”, aldus Lombardi.

Tornielli verwees gisteren naar uitspraken van de prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, kardinaal Antonio Cañizares. Deze zei afgelopen december in een interview met Il Giornale dat de liturgische hervormingen na het Tweede Vaticaans Concilie haastig waren uitgevoerd.

Het is “nodig en urgent” die hervormingen te herzien, aldus de kardinaal. Dat zou volgens Tornielli een terugkeer naar de uitspraken van Vaticanum II kunnen beteken, om een “hervorming van de hervorming” te ondernemen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad; 10 februari 2011
http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/230-geen-striktere-controle-over-liturgie-vanuit-vaticaan.html