HAARLEM - Op zondag 15 mei, om 19.30 uur, zal het presentatieconcert van het gerestaureerde orgel in de Sint Josephkerk in Haarlem worden gegeven. Titulair organiste Gemma Coebergh speelt werken van Hendrik Andriessen (Toccata), Albert de Klerk (Variaties over 'Heer Jezus heeft een hofken' en Paraphrase over 'Vexilla Regis'), César Franck (Fantaisie en La majeur) en Maurice Duruflé (Choral varié sur le 'Veni Creator'). De Schola Cantorum van de Sint Josephkerk verleent medewerking aan dit concert.

De firma Adema, die het orgel in 1906 heeft gebouwd en sindsdien heeft onderhouden, verzorgde de restauratie, die in november 2009 een aanvang nam.
Het orgel is geheel gedemonteerd, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. De Quint 3' van het Hoofdwerk is een Quint 6' geworden. Op het Zwelwerk is de Mixtuur  verwijderd en is een Vox Humana 8' geplaatst. Het pedaal heeft er drie toetsen bijgekregen: dis', e' en f'. In het omhulsel van de speeltafel uit 1967 is de kop van de speeltafel van 1947 geplaatst. De speeltafel is van plaats veranderd en staat nu dichter bij de balustrade, waardoor de organist(e) het geluid van het instrument beter kan horen. Een registreercomputer (Setzer) maakt het registreren aanzienlijk gemakkelijker.
 
Na afloop van het presentatieconcert is er in de pastorie naast de kerk gelegenheid elkaar te ontmoeten.
Sint Josephkerk, Jansstraat 43, Haarlem, zondag 15 mei, 19.30 uur.