HILVERSUM(ANP) - De rooms-katholieke parochies St. Willibrordus in Kloosterburen en St. Nicolaas in Delfzijl (Groningen) hebben elk een boete van achtduizend euro opgelegd gekregen omdat ze een illegale organist in 2009 in de kerk hebben laten spelen. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld.

Ministerie

De organist uit Guatamala verbleef illegaal in Nederland toen de parochies hem in dienst namen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf de parochies in 2009 al de boetes, maar de parochies stapten naar de rechtbank in Groningen.

Hoger beroep
Aanvankelijk wilde de rechtbank de boetes van achtduizend euro verlagen naar zesduizend euro en vierduizend euro omdat de parochies met geldgebrek kampen. De kerken waren echter van mening dat ze helemaal geen boete hoefden te betalen en stapten daarom naar de Raad van State. Die heeft nu geoordeeld dat beide parochies de boetes van achtduizend helemaal moeten ophoesten omdat de organist niet incidenteel heeft gewerkt voor de kerken maar elke week op het orgel speelde in dienst van de parochies.  


Bron: KatholiekNederland; 2 februari 2011
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2011/detail_objectID723554_FJaar2011.html