BRUSSEL (KerkNet/Il Giornale/CWN) – Curiekardinaal pleit voor herontdekking van het heilige - De liturgie van de katholieke Kerk beleeft momenteel een crisis, maar paus Benedictus XVI streeft een nieuwe liturgische hervorming na die de nadruk legt op stilte en gebed. Dat zegt kardinaal Antonio Canizares Llovera, de nieuwe prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, aan de Vaticanwatcher Andrea Tornielli van de Italiaanse krant ‘Il Giornale’.
Kardinaal Canizares klaagt in zijn gesprek met ‘Il Giornale’ aan dat er in een recentelijk verleden vaak en te ondoordacht geëxperimenteerd werd met de liturgie. Soms banale liederen en gezangen vonden een plaats en de rijkdom van liturgische tradities werd uit het oog verloren. Sommige hervormingen van na het Tweede Vaticaans Concilie werden bovendien vaak te snel doorgevoerd, ook al gaf die hervorming zelf wel een belangrijke impuls aan de liturgische vernieuwing. Zo werd onrecht gedaan aan de liturgie van de Kerk.

Kardinaal Canizares: “Paus Benedictus XVI streeft een herontdekking na van de schoonheid van de liturgie.” Volgens de kardinaal moet dat vooral gebeuren door een herwaardering van de schoonheid van de liturgie, in het bijzonder via gewijde gezangen zoals Gregoriaanse muziek en de herontdekking van stilte in de liturgie.

(Kerknet)
http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=96694