Buiten is het koud en ook de cultuurbeoefening beleeft gure - om niet te zeggen ongure - tijden. Het is nog niet duidelijk wat Muziek in de Cathrien van de nieuwste overheidsmaatregelen gaat merken, maar we beginnen het nieuwe jaar in de Cathrien alsof er niets aan de hand is.
Nieuwjaarsdag 1 januari mag u zelf invullen, maar op zaterdag 8 januari pakken we meteen al uit met vrolijke vroege Italiaanse barokmuziek gespeeld door het Trio da Fusignato. Het programma heeft als thema "La Nascita della Sonata", de geboorte van de Sonate, en er worden werken uitgevoerd van Frescobaldi, Fontana en Castello.
Op 15 januari krijgen we een drukbezet podium met het Astens gemengd koor "Puur Sang", solisten en een orkest dat gezamenlijk Beethovens mis in C opus 86 gaat uitvoeren. Een machtig werk dat de Cathrien zeker zal vullen en hopelijk ook met uw aanwezigheid.
Op zondag 16 januari om 17.00 uur wordt de Evensong muzikaal ingevuld door Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp en Gerard Habraken, orgel. Luister o.a. naar het prachtige Magnificat & Nunc Dimitis van William Byrd.

Op 22 januari geeft Berry van Berkum uit Nijmegen een orgelconcert. We kennen hem nog van zijn deelname aan het kindertheaterprogramma "help, het orgel verzuipt" in oktober 2009. Nu geeft hij een serieuzer concert met werken van Messiaen en Guilmant. Hopelijk houdt het orgel het deze keer droog. Het concert wordt ingeleid door Hans Strootman, uitstekend kenner – ook persoonlijk - van Messiaen. De titel van zijn lezing luidt: Olivier Messiaen, bevlogen buitenklasse. Aanvang 14.00 uur.

Op 29 januari is er een besloten concert speciaal voor onze donateurs. Informatie volgt binnenkort.

Tenslotte de tip van de maand: Op 13 januari schittert de virtuoze stem van Cristina Branco samen met het Amsterdam Sinfonietta in het Muziekgebouw Eindhoven niet alleen in Portugees repertoire, maar ook in klassiek, jazz, folk en pop. De rode draad in het programma zijn namelijk tijdloze liedcomponisten: Robert Schumann, José Alfonso, Bob Dylan, Claude Debussy, Cole Porter en Leonard Cohen. Een bijzonder nieuwjaarsconcert voor muziekliefhebbers van alle leeftijden. Kaarten via www. Muziekgebouweindhoven.nl.

Ik wens u een fijn en muzikaal begin van het nieuwe jaar toe.
Han Haitjema, penningmeester "Muziek in de Cathrien"