Op 12 oktober jl. is mijn (Kees van Houten) boek "Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!" verschenen, over een nieuwe openingstekst van het Weihnachts-Oratorium van Bach. De tot nu toe steeds gezongen eerste regel "Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage" blijkt niet te kloppen. In Bachs autografe partituur is duidelijk te zien dat het originele concept begon met de woorden "Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!" Bach heeft deze eerste regel later doorgestreept en vervangen door de "Jauchzet"-regel. In mijn boek toon ik met talrijke argumenten aan dat de verandering op geen enkele manier gezien kan worden als een muzikale verbetering; integendeel, van het oorspronkelijk zo fraaie muzikaal-retorische concept is niet veel meer overgebleven. Bach kan de verandering dus onmogelijk zelf gewild hebben. Waarschijnlijk is hij van buitenaf gedwongen tot de wijziging. Alle reden dus om de originele versie weer in ere te herstellen.
Reeds in december 2009 hebben Jan Willem de Vriend en Klaas Stok de nieuwe versie enkele malen uitgevoerd. Overtuigd van mijn nieuwe idee hebben zij mij mede geïnspireerd tot het schrijven van het boek.
 
Bij de uitvoerende musici, dirigenten, instrumentalisten, choristen en bij vele andere Bach-liefhebbers is de inhoud van het boek met groot enthousiasme en instemming ontvangen. Hieronder vinden jullie een lijst met alle uitvoeringen voor de komende tijd, waarbij vele vooraanstaande dirigenten de nieuwe versie "Tönet, ihr Pauken" ten gehore zullen brengen.
 
Het boek + CD is nog steeds te verkrijgen, uitsluitend bij ondergetekende, door overmaking van € 25.- + € 3.50 verzendkosten naar postgiro 1511142 t.n.v. Kees van Houten, Stapelen 64, 5281 EJ, Boxtel
 
Met vriendelijke groet,
 
Kees van Houten
tel. 0411-674641
www.keesvanhouten.nl
 


Uitvoeringen Weihnachts-Oratorium met nieuwe begintekst in december 2010:


- Collegium Vocale Gent met Concerto Köln o.l.v. Marcus Creed (tournee):
 
   Frankfurt (Duitsland), Alte Oper op 8 dec.
   Gent (België), Muziekcentrum De Bijloke op 11 dec.
   Keulen (Duitsland), Philharmonie Köln op 12 dec.
   Brugge (België), Concertgebouw op 15 dec.
   Schaan (Liechtenstein), Pfarrkirche op 17 dec.
   Luzern (Zwitserland), KKL op 18 dec.
   Versailles (Frankrijk), Chapelle Royale op 21 dec.
   Antwerpen (België), deSingel op 22 dec.
   Antwerpen (België), deSingel op 23 dec.
 
Nederland:
 
- Capella Amsterdam met Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend
in Naarden (Grote Kerk) op 17 dec., in Amsterdam (Muziekgebouw aan het IJ) op 21 dec. en in Arnhem (Musis Sacrum) op 22 dec.
In München (Philharmonie Gasteig) op 18 dec.
 
- Consensus Vocalis met Concerto d’Amsterdam  o.l.v. Klaas Stok in Oldenzaal (St. Plechelmus Basiliek) op 15 dec.  en in Enschede (Muziekcentrum) op 16 dec.
 
- Vocaal Ensemble “Markant” met  Concerto Brabant o.l.v. Bernhard Touwen in Heusden (Grote of Catharijnekerk) op 11 dec.  en in Laren (Sint Jansbasiliek) op 12 dec.
 
- Achterhoeks Bachkoor o.l.v. Hans de Wilde in Groenlo (Calixtuskerk) op 18 dec.
 
- Capella Sint Maarten o.l.v. Arie Hoek in Zaltbommel (Grote of St. Maartenskerk) op 17 dec.
 
- C.O.V. Steenwijk o.l.v. Rob Meijer in Steenwijk (St.Clemenskerk) op 27 nov.
 
- Koor en orkest van het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels in  Scheveningen (Nieuwe Badkapel) op 17 dec.
 
- Kamerkoor Maastricht met Orkest Van Wassenaer o.l.v. Ludo Claesen in Wijlre (St. Gertrudiskerk) op 26 dec.
 
- Meezing-Weihnachts-Oratorium  o.l.v. Madeleine Ingen Housz in Utrecht (Geertekerk) op 18 dec. (www. passieprojecten.nl)
 
België:
 
- OrSeCante Leuven en Bhag Ensemble Halle o.l.v. Arnout Malfliet in Leuven (Sint Geertruikerk) op 20 nov. en in Halle (Sint Martinus Basiliek) op 27 nov.
 
- Kamerkoor Terpander en Bachconsortium o.l.v. Johan van Bouwelen in Sint-Niklaas (België) (Collegekerk) op 11 dec.
 
Zwitserland:- Chor und Orchester des Bach Ensembles Luzern o.l.v. Franz Schaffner in Luzern (Franziskanerkirche) op 12 dec.