Symposium met concert - Joep Franssens is de bekendste Nederlandse componist van nieuwe spirituele muziek; in het buitenland wordt die vertegenwoordigd door grootheden als Arvo Pärt, Henryk Gorecki en John Tavener. Deze componisten hebben na decennia van te zeer verstandelijke muziek met uitsluiting van het gevoel, de schoonheid teruggebracht in de moderne klassieke muziek. Bovendien heeft hun muziek een ‘spirituele' lading die niet alleen het hoofd, maar ook het hart van de luisteraars aanspreekt.

Jean-Pierre Wils spreekt een bijdrage uit met de titel Nieuwe spirituele muziek - een nieuwe vorm van tijdsdiagnose? Een gesproken essay door Jean-Pierre Wils. Tijdens dit symposium gaan Joep Franssens, Martin Hoondert, Rokus de Groot en Jean-Pierre Wils met elkaar in gesprek over de wortels en de betekenis van deze nieuwe muzikale stroming.

Violiste Sarah Oates voert Blue Encounter (2006) van Joep Franssens uit. Althoboïst Ernest Rombout speelt ShivaShakti (2008) van Rokus de Groot.

Sprekers en muzici
Joep Franssens is componist. Sinds 1999 is zijn ster rijzende als componist van instrumentale werken en koorwerken. Zijn streven naar aansprekende en welluidende muziek heeft hem bij het publiek veel waardering opgeleverd.
Prof.dr. Rokus de Groot is componist en hoogleraar muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof.dr. Martin Hoondert is hoogleraar Muziek en Christendom aan de Universiteit van Tilburg.
Prof.dr. Jean-Pierre Wils is hoogleraar Sociale, Politieke en Cultuurfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Dr. Joos van Vugt, historicus en programmamaker van het Soeterbeeck Programma, is voorzitter.

Sarah Oates is een gerenommeerde Zuid-Afrikaanse violiste. Sinds 2003 maakt zij deel uit van het Devich Trio. In 2008 werd zij benoemd tot eerste concertmeester van Holland Symfonia.
Ernest Rombout is een van de meest vooraanstaande hoboïsten van Nederland. Naast soloconcerten speelt hij ook in kamermuziekensembles en is hij actief als dirigent en muziekpedagoog.

Aanmelding 
Deelname kost € 15,- | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,50 | studenten gratis
Inschrijven
   

Datum: zaterdag 18 december 2010
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
Locatie: Studentenkerk Radboud Universiteit Nijmegen,Erasmuslaan 9A

Bron: Soeterbeeck; 9 december 2010
http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/activiteiten/meer_informatie_2010/symposia/welluidend-modern/