CULEMBORG - De inschrijving voor de vijfde editie van het Nationaal Middenkorenfestival 2011 is geopend. Koren kunnen zich aanmelden via een online formulier op de website van Code-X Music (www.code-music.nl). Het festival vindt plaats op zaterdag 12 maart 2011 in Almere-Haven en wordt georganiseerd door Code-X Music in samenwerking met de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, afdeling bisdom Haarlem-Amsterdam.

Het festival staat open voor koren met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar of hoger, die medewerking verlenen aan liturgische vieringen. Deze koren ondersteunen de liturgie met repertoire dat in muzikale zin kan variëren van pop tot licht klassiek. Tijdens het festival zingt ieder koor vier liederen, waarvan één is gekozen uit de bundel met verplichte werken, een themalied en een vrijlied. Het festivalthema sluit aan bij de zondagslezingen volgens het rooms-katholiek lectionarium. Dit jaar is dat ‘Witter dan sneeuw’, ontleend aan Psalm 51. Doel van het festival is niet alleen het aanwijzen van een winnend koor, maar ook het bieden van een landelijk evenement voor deze doelgroep waar men elkaar kan ontmoeten en inspireren.

Een vakjury, waarin onder meer een zangpedagoog, een kerkmusicus en een koordirigent zitting hebben, zal de optredens van de deelnemende koren beoordelen. Er worden prijzen uitgeloofd voor onder meer de beste samenzang (met het publiek) en de beste uitstraling. Daarnaast zal de vakjury punten toekennen aan de hand van criteria als zuiverheid, dynamiek en aansluiting bij het thema. Het koor met de meeste punten wint het festival en mag zich een jaar lang ‘beste middenkoor van Nederland’ noemen. Nieuw dit jaar is dat koren de keuze krijgen voor het klassement in aanmerking te komen of niet. Ieder koor krijgt een juryrapport met nuttig en opbouwend commentaar.

Het Nationaal Middenkorenfestival is een initiatief van Code Music en de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV). Aanmelden kan tot 6 januari 2011 (tenzij eerder het maximum aantal van twaalf is bereikt) via het online inschrijfformulier op www.code-music.nl.

Meer informatie over het festival op www.code-music.nl in de rubriek ‘activiteiten’.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Boekencentrum, rk spiritueel centrum de boskant, Berne Heeswijk, Vronesteyn en De Tiltenberg.

Demelza van der Lans
Projectmanager Code-X Music
T. 0345 518 731 | M. 06 51 553 967
W. code-music.nl | E. demelza@code-music.nl

Bron: Nieuwsbrief Code Music; 26 november 2010