EINDHOVEN - De feestmaand december staat weer voor de deur. Naast alle festiviteiten van deze laatste maand van het jaar, is er ook op muzikaal gebied zeer veel te beleven. Direct na Sinterklaas begint een overweldigend aanbod aan kerst- en adventsconcerten, en het lijkt wel of dat aanbod nog steeds toeneemt.
Ook in de serie 'Muziek in de Cathrien' uiteraard aandacht voor advent en kerst.
We beginnen de maand op zaterdag 4 december met een concert door het Eindhovens Vocaal Ensemble, de solisten Marjon Strijk, Wouter van den Braak, Harry van Berne en Bas Ramselaar en het voor deze keer met trompetten en pauken uitgebreide Catharina Consort. Uitgevoerd worden Bach's Adventscantate “Nun komm der Heiden Heiland” en van zijn voorganger Johann Kuhnau diens feestelijke Magnificat.
Rosemarie Seuntiëns, de stadsbeiaardier brengt ons in de stemming met muziek van Bach en Kuhnau vanaf 14.25 uur.

Op zaterdag 11 december horen we in de serie KamerMuziek in de Cathrien traditionele soefi-muziek door Anneloes van Hout op gitaar en Anne-Marie van den Bercken, zang, fluit en slagwerk. Het belooft een prachtig spiritueel en ingetogen concert te worden.

Op zaterdag 18 december treedt in de serie KoorMuziek in de Cathrien het Eindhovens Kamerkoor op. Zij brengen een interessant programma met Engelse koormuziek voor en na Benjamin Britten. Uit de tijd voor Britten horen we werken van Tallis, Parsons, Byrd en Purcell. Uiteraard komt Britten zelf ook aan bod o.a. In het prachtige verstilde Hymn to the Virgin. Verder composities van Jackson, Howells en James McMillan. Van deze bekende hedendaagse componist horen we zelfs de Nederlandse première van Padre Pio's prayer.

De stichting Oecumenische Koorvespers programmeert op zondag 19 december om 17.00 uur een Lutherse Vesper door Cantorij Lumen o.l.v. Lia Eekel m.m.v. Ruud Huijbregts, orgel en op vrijdag 24 december om 15.00 uur het jaarlijkse Festival of Lessons & Carols, door Capella Vesperale o.l.v. Esther Sijp m.m.v. Gerard Habraken, orgel

Het jaar 2010 wordt deze keer muzikaal afgesloten met het traditionele kerstconcert op 1e kerstdag, 25 december om 15 uur. We kunnen dan de alt Louise Rijs beluisteren, samen met enkele leden van het Catharina Consort, in 2 kerstcantates uit de Harmonische Gottesdienst van Georg Philipp Telemann, tijdgenoot van Bach, en in zijn tijd veel beroemder. Van Bach's achterneef Johann Gottfried Walther, maar ook van Kuhnau en Bach zelf zal organist Gerard Habraken enkele feestelijke orgelwerken spelen.

Tenslotte de tip van de maand: op 10 december geeft Accademia Bizantina met het Rias Kammerchor o.l.v. Ottavio Dantone in het Muziekgebouw een uitvoering van Händel’s Messiah. Solisten zijn Netta Or, sopraan; Tim Mead, alt; Makoto Sakurada, tenor; Roderick Williams, bas.
Kaarten via www.muziekgebouweindhoven.nl

U bent van harte welkom!

Ruud Huijbregts