ROERMOND - Ruim driehonderd kinderen waren bijeen op de Dankjeweldag voor kinderkoren zoals die werd gehouden op zaterdag 6 november in Panningen. De dag vormde tevens de afsluiting van het driejarige project Da Capo. Ook werd een nieuwe kinderkorenwebsite gepresenteerd.

Veel parochies in het bisdom hebben een kinderkoor. Daarnaast zijn er nog tal van kinderkoren die als zodanig niet als kerkkoor te boek staan maar wel bij allerhande gelegenheden in de kerk zingen. Er komen in Limburg dus van noord tot zuid heel wat kinderen met regelmaat zingend in de kerk.

Om al die kinderen een keer dank je wel te zeggen werd er vorig jaar - bij het 450-jarig bestaan van het bisdom - een speciale dag voor hen georganiseerd in Heerlen. Op verzoek van menig deelnemend koor werd dit jaar wederom zo'n dag gehouden, nu als afsluiting van het driejarige project Da Capo voor kinderkoren.

Dit stimuleringsproject voor kinderkoorzang heeft in de voorbije jaren op tal van plekken in Limburg een plaatsgevonden. Stemvorming vormde de hoofdmoot van het project, dat bestond dankzij een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond, het Huis voor de Kunsten Limburg, de stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties Limburg en het SKaN-fonds.

Hulpbisschop Everard de Jong opende de dag met gebed. Hij vertelde daarbij dat hij vroeger zelf ook bij een kinderkoor had gezeten, dat hij daar op zijn 13de (toen hij naar de middelbare school ging) mee was gestopt en daar later spijt van had. "De heilige Augustinus, een groot kerkvader, heeft eens gezegd dat zingen in feite dubbel bidden is. Laten we daarom met het bidden van een Wees Gegroet dank zeggen aan God voor de stemmen die we hebben gekregen," aldus de hulpbisschop.

Vervolgens waren er diverse workshops, variërend van jazzdans, hiphop en streetdance tot zang, spel en orgel.

Ook leerden de deelnemende kinderen in de workshop 'Sign Language' het Onze Vader in gebaren en konden ze bij de percussieworkshop met een speciaal muziekinstrument een ware Braziliaanse percussieband vormen.

Ook repeteerden verschillende kinderkoren samen om daarna in een miniconcert enkele gezangen ten gehore te brengen.

Kinderkoren uit diverse delen van het bisdom namen deel aan de dag, van Landgraaf tot Broekhuizen en van Stramproy tot America. Aan het eind van de dag werd een nieuwe kinderkorenwebsite gepresenteerd: www.kinderkorenlimburg.nl.

De dankjeweldag werd gecombineerd met een minisymposium voor allen die kinderkoren begeleiden, van dirigenten tot en met ondersteuners en portefeuillehouders binnen kerkbesturen. Daar spraken onder meer dirigent Harrie Spronken over het praktisch werken met verschillende leeftijdscategorieën, Annie Jansen over wat er op het vlak van stemvorming mogelijk is en Bert Stolwijk over zijn ervarigen met het Da Capo-project.

Bron: Bisdom Roermond; 7 november 2010
http://www.bisdom-roermond.nl/nieuws/detail.php?ID=1141