Kerkmusicus, oud organist en cantor in de Oude Kerk te Amsterdam Willem Vogel is donderdag overleden. Vogel is componist van een groot aantal liederen en motetten. Zijn composities worden algemeen gezien als goed zingbaar en modern. Veel cantorijen in Nederland hebben zijn werken uitgevoerd.
Willem Vogel studeerde orgel bij Albert de Klerk, compositie bij Jan Koetsier en koordirectie bij Jaap Spaanderman. In 1939 werd hij organist te Amstelveen en in 1946 van de Hervormde Emmakerk te Watergraafsmeer, waar hij later ook cantor werd. Van 1961 tot 1973 was hij cantor-organist van de Nieuwe Zijdskapel te Amsterdam, waar hij een cantorij vormde.

Toen deze kapel sloot, ging de cantorij over naar de Oude Kerk en heette sindsdien Sweelinck-cantorij. Tot 1996 was Vogel als cantor aan de Oude Kerk verbonden en in de periode 1977 tot 2002 was hij daar tevens organist. Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan de Christelijke Encyclopedie (Kampen 2005).

Vogel wordt 'de nestor van de Nederlandse kerkmuziek' genoemd. Als componist heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de liturgische en kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in de protestantse kerken na de Tweede Wereldoorlog. Zo componeerde hij onder meer verschillende toonzettingen van de vaste liturgische gebeden (onder andere de Vogelmis), veel kerkliedmelodieën die in verschillende belangrijke liedbundels terechtgekomen zijn, koraalbewerkingen voor orgel en een volledige jaargang Evangeliemotetten.

Willem Vogel 90 jaar oud geworden. Woensdag 13 oktober vindt zijn gedachtenisdienst plaats.

Muziek Centrum Nederland heeft een overzicht van de werken van Vogel op internet geplaatst.

Bron: IKON
http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=19016&utm_source=twitterfeed&utm_me