MOERDIJK - Het grote Marcussenorgel in de St. Stephanuskerk in Moerdijk is een heel bijzonder exemplaar. Zó bijzonder zelfs dat er een stichting voor opgericht is, om het orgel ook te behouden als de kerk niet meer als zodanig gebruikt wordt.
Vijftig mensen kwamen zaterdagmiddag af op het concert van Stephen Taylor, de organist van eenzelfde orgel in Utrecht.

Lambert van Eekelen is normaal gesproken de vaste organist van de kerk en hij is de voorzitter van de Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk. Hij vindt het belangrijk dat het orgel na 44 jaar in Moerdijk ergens anders nog een tweede leven krijgt.

Van Eekelen: "De firma Marcussen maakt de Rolls-Royce onder de orgels. Er is nu al veel belangstelling vanuit de orgelwereld. Zo worden er onder andere excursies georganiseerd omdat hier veel ruimte is om het orgel te bekijken."

Het is de bedoeling dat het 9.000 kilo wegende orgel in 2013 naar de Baptistkerk in Klundert verhuist.

Zevenbergenaar Lambert van Eekelen, die ook vaste organist is in de H. Bartholomeuskerk in zijn woonplaats, zegt daar over: "Het orgel dat daar nu staat, mag de naam orgel eigenlijk niet dragen. Dit orgel moest in de buurt blijven en de kerk in Klundert is een ultieme optie. De akoestiek is daar veel beter dan hier, dat is mooi meegenomen."

Pastor van Dirven, die het Marcussenorgel over een paar jaar in zijn kerk krijgt, ziet het wel zitten. "Het is geweldig dat het orgel bij ons in de kerk komt. Beide kerken behoren tot dezelfde parochie, zo blijft het toch dichtbij."

Voor de verhuizing van het orgel is een bedrag van maar liefst 130.000 euro nodig. Van Eekelen: "Het orgel moet niet alleen verplaatst worden, maar er moeten ook bouwkundige aanpassingen in de Baptistkerk gedaan worden en we verwachten dat er ook nog wat restauratiekosten bij komen."

Bron: BN / De Stem
http://www.rorate.com/nieuws/nws.php?id=62968