CULEMBORG - Op zondag 10 oktober 2010 organiseert Code-X Music te Culemborg een landelijke zangdag. Tijdens dit evenement wordt een nieuwe bundel koormuziek gepresenteerd, die liturgisch repertoire voor de advents- en kersttijd bevat.
Wat houdt een zangdag in?

Jaarlijks organiseert Code-X Music meerdere zangdagen. Een zangdag van Code-X Music wordt meestal georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe bundel met bladmuziek. Deze muziek wordt met de aanwezigen in één middag globaal ingestudeerd.Zangdagen zijn een goede en leuke manier om kennis te maken met het nieuwe repertoire dat Code-X Music aanbiedt. Daarnaast bieden ze gelegenheid aan dirigenten, begeleiders en leden van koren om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.

Hoe verloopt een zangdag?
Na het gezamenlijk welkom splitsen de deelnemers zich op in groepen per stemgroep (Sopraan, alt, tenor, bas) In aparte ruimtes leren zij onder leiding van ervaren dirigenten en met pianobegeleiding hun partijen van de nieuwe stukken. Dit gebeurt in blokken van ongeveer 40 minuten.
Na afloop van ieder blok wisselen de dirigenten van lokaal en krijgt iedere groep een nieuwe dirigent die weer een aantal nieuwe liederen aanleert. Natuurlijk wordt er tussendoor ook een pauze gehouden, met koffie, thee en de gelegenheid om o.a. de nieuwe muziek aan te schaffen bij de stand van Code-X Music.
Aan het einde van de dag komen de deelnemers weer bij elkaar, en worden enkele liederen meerstemmig uitgevoerd.
Eerstvolgende zangdag

De eerstvolgende zangdag wordt georganiseerd op zondag 10 oktober 2010 en zal plaatsvinden in De Open Hof, Beethovenlaan 2 in Culemborg.

De dag staat in het teken van een geheel nieuwe bundel met repertoire voor de advents- en kersttijd. Op het moment van dit schrijven is deze bundel nog volop in ontwikkeling. De verschillende teksten zijn geschreven door onder meer Willem de Boer, Ella Feijen-Redegeld en de tekstgroepen van Incanto (Zoetermeer) en Katharsis (Tilburg). De composities zijn van de hand van o.a. Dennis Koots, Brigit Calame, Ronald Jansen en Albert Arens.

De dirigenten die op 10 oktober met de deelnemers de liederen in zullen studeren zijn:
- Frank van Gaal (tot voor kort dirigent van het koor Voice en tienerkoor C-us Sing uit Zeewolde),
- Ronald Jansen (dirigent van JoKoLo en de Teens uit Nijmegen
- Anja van Velzen (dirigente van o.a. jongerenkoor Samen op Weg uit Houten)
Zij worden op de piano ondersteund door Tim Quak, Jelle Roosen en Henk de Winter.
De zangdag en de bundel zijn gericht op (leden van) jongerenkoren en middenkoren. Er zal geen programma zijn voor kinderkoren

Het is mogelijk om je nu voor de zangdag aan te melden. In verband met de hoeveelheden readers die gedrukt moeten worden, vragen we iedereen om dit op tijd te doen.
De entreeprijs bedraagt €7- per persoon voor (leden van) koren die lid zijn van Code-X Music. Voor niet-leden is dit €10,- per persoon.  Dit kan tot 3 oktober 2010 overgemaakt worden op giro 4553912 (stichting Code-X, Culemborg) onder vermelding van 'Zangdag Pinksterlied' + je (koor)naam.
Indien het geld niet voor de bovenstaande datum is overgemaakt dient aan de entree contant (en bij voorkeur gepast) betaald te worden.

Bron: Code-X Music
http://www.code-music.nl/Activiteiten/Activiteitenuitgelicht/Zangdagen/tabid/163/Default.aspx