HILVERSUM (Van onze redactie) 9 augustus 2010 - Antoine Bodar wordt de presentator van het Radio 4 zondagprogramma Ziel en Zaligheid. Het nieuwe RKK-programma is vanaf september elke zondag van 9.00 tot 10.00 uur op de klassieke zender van de Publieke Omroep te beluisteren.

Zondagochtend
Bodar brengt een uur religieuze muziek die aansluit bij het gevoel van de zondagochtend. De liturgische kalender is daarbij het uitgangspunt.

Klassieke muziek
Vanaf 5 september neemt RKK het stokje over van de AVRO, die de afgelopen jaren dit uur verzorgde. Ziel en Zaligheid is en blijft een programma voor iedereen die geïnteresseerd is in klassieke muziek.

Religieuze muziek
De dag en het tijdstip van de uitzending nodigen uit om de luisteraar te laten genieten van religieuze muziek. Muziek die past bij de rust en stilte van de zondag en door de schoonheid appelleert aan het verlangen naar verdieping en bezinning. Muziek die mede vanuit de schoonheid van de liturgie gekozen wordt en brede groepen luisteraars zal aanspreken.

Zeggingskracht
De muziek wordt toegelicht door Antoine Bodar, kunsthistoricus en priester. Hij zal, met lichtheid en humor, de muziekkeuze duiden, waarbij hij ook zal ingaan op de religieuze betekenis of de spirituele zeggingskracht van de muziek.

Brug slaan
Volgens hoofd RKK Leo Fijen dankt de omroep deze bijzondere plek op Radio 4 door de inbreng van priester Antoine Bodar, “die als geen ander in staat is, de brug te slaan tussen gelovige en niet-gelovige liefhebbers van prachtige, religieuze muziek”.

Introïtus
Elke uitzending start met een Gregoriaans introïtus, het gezang dat aan elke zondag een eigen naam geeft. Elke uitzending krijgt hiermee een eigen kleur die past bij de thematiek van de zondag en die recht doet aan de rijkdom van de schatkamer van de klassieke muziek.

Antoine Bodar
Presentator Antoine Bodar is Nederlands rooms-katholiek priester, kunsthistoricus en auteur van diverse theologische boeken. Hij werd bekend in Nederland als plebaan van de St. Jan in Den Bosch en door zijn stellingname in actuele kerkelijke kwesties. Bodar presenteert vanaf september exclusief voor RKK.

Ziel en Zaligheid, vanaf 5 september iedere zondag van 09.00 – 10.00 uur bij RKK op Radio 4.

Bron: KatholiekNederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2010/detail_objectID714321_FJaar2010.html