ROERMOND - Het Platform Gregoriaans wil graag een vervolg geven aan de post-HBO cursus gregoriaans voor (toekomstige) scholaleid(st)ers die in 2008-2009 in Roermond gegeven werd.
Zoekend naar mogelijkheden om zoveel mogelijk cursisten de kans te geven wederom deel te nemen, is gekozen voor een combinatie van vervolgstudiedagen voor zowel de cursisten van de cursus Roermond als voor de deelnemers aan de ‘Internationale intensivkurs Gregorianik’ die van 2002 tot 2008  door de AISCGre te Goslar jaarlijks in verschillende plaatsen gegeven is.
Beide initiatieven ontmoeten elkaar op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober 2010 in Rolduc.
De voertaal is grotendeels Duits, maar de ervaring leert dat dit geen probleem hoeft te zijn.
Op vrijdag wordt door Hans Heykers het nieuwe Antiphonale Monasticum behandeld. De cursisten maken kennis met de nieuwe uitgaven en zoeken naar de herkomst van de melodieën: Sinds de liturgieherziening na het Tweede Vaticaans Concilie (leesjaren A, B en C in de liturgie) kennen we veel meer Bijbellezingen en bijbehorende evangelie-antiphonen dan voorheen. Waar komen deze ‘nieuwe’ melodieën vandaan? Het blijkt dat ze vooral uit de oudste tradities stammen en van grote schoonheid zijn. De cursisten zullen er veel van zingen en zodoende het hart en de spiritualiteit van de gregoriaanse zang ontdekken.
Op zaterdag licht mgr. Fons Kurris ‘zijn’ handschrift Angelica 123 toe, met name de articulatie in het gregoriaans.
Franco Ackermans zal eveneens op zaterdag de cursisten verder inwijden in de modaliteit van het gregoriaans.
Op beide dagen zal Br. Karl-Leo Heller OSB enkele momenten van stemvorming voor zijn rekening nemen.
De studiedagen zijn niet alleen bedoeld voor de ‘oud-cursisten’ van Roermond. Alle geïnteresseerde gregoriaanszangers zijn welkom. De deelnemers moeten wel vertrouwd zijn met de semiologie. Men kan overigens ook als auditor de studiedagen bijwonen.

De studiedagen duren van 09.00 tot 17.00 uur, natuurlijk onderbroken door pauzes en middaglunch. Men kan ook alleen vrijdag of zaterdag deelnemen. Voor cursisten die van ver moeten komen bestaat de mogelijkheid van vrijdag op zaterdag in het seminarie Rolduc te overnachten.
De kosten bedragen € 40,-- per dag incl. koffie, thee en lunch.
Voor de twee dagen samen bedraagt de prijs € 70,--
De prijs voor een overnachting incl. ontbijt en avondeten bedraagt € 25,--.

Bij aanmelding s.v.p. exact aangeven wanneer men wenst te komen en wanneer men wederom vertrekt, teneinde met de huishouding van Rolduc goede afspraken te kunnen maken.

Download hier het programma   

Info en aanmelding: ed.smeets@hetnet.nl