Het is bijna drie jaar geleden dat paus Benedictus XVI de Tridentijnse liturgie weer toestond als gelovigen erom vragen. In KN van deze week komen twee pastoors aan het woord die de handdoek oppakten en regelmatig de Mis opdragen volgens de oude ritus. Niet omdat die beter is dan de nieuwe, maar hij legt andere accenten, zeggen Harm Schilder (Tilburg) en Martin Mesch (Vught). Zij organiseren op 7 juli een ‘open dag' rond de derde verjaardag van het motu proprio Summorum Pontificum.
“Beide vormen vullen elkaar aan”, zegt Mesch. “Het geeft andere accenten in de beleving. Van stilte en meer nabijheid tot het kruis.” Schilder: “De oude liturgie is ook emotioneel bevredigend. Zij doet meer dan de nieuwe liturgie een appèl op het hart en de emotie, door gebaren, door teksten.”

De Tridentijnse ritus heeft ook aantrekkingskracht op jongeren, merken de twee. “Het zijn opvallend vaak de jongeren die belangstelling tonen voor de oude liturgie, niet de ouderen”, aldus Schilder. “Ik merk dat in de traditionele abdijen waar ik kom, maar ook in onze ‘Tridentijnse kring': bijna allemaal jonge priesters en jonge acolieten. Juist zij, met hun geringe geloofsbagage, pikken toch iets op van de rijkdom van de oude ritus.”

Het volledige interview met Harm Schilder en Martin Mesch is vrijdag te lezen in Katholiek Nieuwsblad. Info over de open dag rond de Tridentijnse liturgie: pastoor Schilder, pastoorke@kpnplanet.nl; pastoor Mesch, parochieedithstein@planet.nl; kapelaan Bunschoten, bfloris@lycos.com.

Bron: Katholiek Nieuwsblad
http://www.katholieknieuwsblad.nl/archief/Kort/2010/6/24/%E2%80%98De_Oude_Mis_is_veel_meer_emotie