NIEUWKOOP - Dirigent Theo van der Hoorn werd 50. Reden voor de koren die hij regisseert hem een bijzonder verjaardagscadeau te geven; een verrassingsconcert.
In het diepste geheim nodigde zijn vrouw Liza, de vijf koren uit waar Van der Hoorn dirigent van is. Omdat hij er niets van mocht weten, maar wel aanwezig moest zijn zaterdag 29 mei, werden allerlei nepafspraken gemaakt.

Sporthal het Spant in Leimuiden was afgehuurd, want de jarige kon wel eens vierhonderd gasten op zijn feestje krijgen. De Marconisten uit Leimuiden wachtten Van der Hoorn bij de hal op voor een klein afscheidconcertje van de burgemeester. Maar eenmaal op het podium ging het doek op en toen pas kreeg de dirigent in de gaten dat het niet om de burgemeester ging, maar dat iedereen op zijn verjaardag was afgekomen. Zijn vrouw nam de microfoon en verwelkomde hem op zijn eigen feestje. Ook zijn kinderen en ouders waren er.

Spreekstalmeester Ron Helsloot presenteerde het programma en zorgde dat alle koren zich aan het schema hielden. Achtereenvolgens traden de Marconisten, Pur Sang, Con Amore, Mispage, Sint Cecilia en een afvaardiging van meesters en juffen van de school waar Van der Hoorn muziekles geeft, op. Ieder koor probeerde zo origineel mogelijk voor de dag te komen. Zo werd Theodoor door de Marconisten bevorderd van bootsman tot kapitein en kreeg hij een gouden rand op zijn pet en de bijbehorende versierselen.

Maar de Abraham kon niet op zijn luie stoel blijven zitten, want een koor kan niet zonder dirigent. Alleen voor het optreden van de meesters en juffen kon hij blijven zitten, zij hadden een stand-in meester voor de klas geregeld.

De vaste pianist van het Mispagekoor Rob Goudkuil begeleidde alles op de piano, alleen Pur Sang deed haar optreden a-capella. Het Mispagekoor presenteerde een gevoelig nummer door de dames en de heren zongen het drinklied uit de Carmina in Taberna. Samen met Sint Cecilia werd nog het Ave Verum gezongen. Sopraan Carine van de Brule en de zus van Van der Hoorn, Petra, gaven een muzikaal verjaarscadeau in de vorm van twee gezongen solo's.

Tot slot werd een gezamenlijk lied gezongen waarin alle kwaliteiten en eigenaardigheden van Van der Hoorn werden bezongen. De Abraham was zichtbaar aangeslagen en ontroerd, door zoveel warme belangstelling.

Bron: http://www.echo.nl/ww-nk/buurt/redactie/1034397/jarige.dirigent.krijgt.origineel.cadeau/