HILVERSUM(Van onze redactie) 7 juni 2010 - Jongerenkoor Chantiel uit Tiel heeft gisteren het 21ste Nationale Kampioenschap voor Jongerenkoren gewonnen. Uit handen van hulpbisschop De Jong van Roermond ontving het koor de Rabo Wisseltrofee. Ongeveer zevenhonderd jongeren namen afgelopen weekend deel aan het Nationaal Jongerenkorenfestival.

Rijsbergen
Jongerenkoor Willibrordus uit Bodegraven werd tweede. Zowel Chantiel als Willibrordus staan onder leiding van Albert Arens. De B-competitie werd gewonnen door Jokolo uit Nijmegen onder leiding van Ronald Jansen. Dit koor ontving daarmee de aanmoedigingsprijs, beschikbaar gesteld door de KRO, afdeling Breda. Het festival vond op zaterdag 5 en zondag 6 juni plaats in de Sint-Bavokerk in Rijsbergen.

Compositieprijs
De compositieprijs voor het beste nieuwe lied ging naar het Poeldijks Jongeren Koor, met componist Jos Beijer voor het lied Eindeloos verlangen. De jury bestond uit zangpedagoog Marjo Schillings, kerkmusicus en dirigent Bas Jongeling, muziekdocent en dirigent Nanda Duivenvoorde en theoloog en dirigent Willien van Wieringen.

Bisschoppen
Het festival wil jongeren stimuleren om deel te nemen aan het zingen in kerkkoren en aan het helpen opstellen van gezamenlijke kerkvieringen. Het Nederlandse episcopaat waardeert het jaarlijkse festival en onderstreept dit door ieder jaar een bisschop af te vaardigen. Dit jaar celebreerde mgr. De Jong de mis op zondagmorgen. Hij bleef 's middags bij het festival om te luisteren. Tijdens de slotmanifestatie op zondagmiddag sprak hij zijn waardering uit en reikte hij de prijzen uit. Ook Bisschop Van den Hende van Breda was aanwezig op het festival.

Bron: KatholiekNederland
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2010/detail_objectID711290_FJaar2010.html