VOORSCHOTEN - Na de restauratie van het orgel is het niet de bedoeling het instrument alleen in de vieringen te laten klinken.
Jaarlijks zullen er ook de nodige concerten worden georganiseerd. Zondag 6 juni is er ’s avonds om acht uur een orgelconcert in de Laurentiuskerk. Bert Mooiman zal spelen.

Bert is geen onbekende in Voorschoten. Hij leerde als het ware in ons dorp (red. Voorschoten) orgelspelen. Maar gaandeweg krijgt hij breed door het land naam. Hij is organist van de Nieuwe Badkapel in Den Haag, waar hij ook de drijvende kracht is achter de concerten aldaar. Tevens is hij vaste bespeler van het orgel in de Grote Kerk van Breda, dat alles naast een drukke muzikale praktijk als docent aan het conservatorium en concertpianist.
Voor zijn concert heeft Bert een programma samengesteld waarbij hij vooral de verschillende klankkleuren van het orgel wil laten horen. Met een preludium en fuga van Bach zullen de hoogten en diepten van het orgel aangesproken worden. De vijfde triosonate van Bach brengt ons tot vrolijkheid en verstilling. Steeds is het een avontuur de muzikale lijnen te volgen en te ontdekken naar welke harmonieën we gebracht worden.
Dat ook Mozart zich met het orgel bezighield is velen onbekend. Zijn fantasie KV 594 voor groot orgel zal breeduit klinken, terwijl het intieme andante KV 616 op het koororgel zijn formaat krijgt.
De Suite Gotique op. 25 van Boëllman is voor organisten steeds weer een dankbaar werk om romantiek, katholiek gevoel en de rijkdom van het orgel te etaleren.
Een orgelimprovisatie op gregoriaanse thema’s en de Sonata da chiesa van Andriessen sluiten het concert af.
Het belooft een boeiende avond te worden.
Het concert begint om 20.00 uur en er zal een korte pauze zijn.
De toegang is gratis, al zal bij de uitgang worden gecollecteerd om de kosten te bestrijden.

Bron: Parochie H. Laurentius, Voorschoten