's-HERTOGENBOSCH - De concertserie van de Bossche Orgelkring 'Hendrik Niehoff' gaat weer van start. In acht dinsdagavonden vijftien zaterdagmiddagconcerten is het majestueuze orgel van de Sint-Janskathedraal te beluisteren. Het spits wordt op dinsdagavond 1 juni afgebeten door de vaste organist van de kathedraal, Véronique van den Engh. Het concert begint om 20 uur. Toegangsprijzen: 7 euro/5 euro CJP/65+, kinderen tot 15 jaar gratis.

Een groot deel van het programma dat Véronique van den Engh ten gehore brengt betreft composities van Franse componisten die min of meer in een leerling/leraarverhouding tot elkaar staan.
De orgelkring ‘Hendrik Niehoff' is in 1966 opgericht op initiatief van Boschenaar Joseph Sweens. De orgelkring zet zich in om jaarlijks twee concertseries in de kathedraal te kunnen laten plaatsvinden. Een ‘grote’ serie op dinsdagavond 20 uur met concerten van circa een uur en een serie op de zaterdagmiddag 16 uur met gratis concerten van een half uur.

Van den Engh
Véronique van den Engh werd in 's-Hertogenbosch geboren. Ze kreeg, na een aantal jaren pianoles, op 14-jarige leeftijd haar eerste orgellessen van haar oom Aat Broersen in Haarlem.
Na haar Gymnasium B opleiding ging ze studeren aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.
Ze behaalde daar als leerling van Maurice Pirenne het diploma Docerend Musicus in juni 1989 en een jaar later het diploma Uitvoerend Musicus voor orgel. Bij Cees Rotteveel studeerde zij koordirectie, waarvoor ze in juni 1988 afstudeerde. Sinds augustus 1989 is zij als docent verbonden aan de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Bij de Schola Cantorum is zij tevens assistent-dirigent. Gedurende vijfentwintig jaar was zij in de Sint-Jan assistent-organist. Op 1 februari 2008 volgde zij Maurice Pirenne op als organist van de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch. In oktober 2009 speelde zij in samenwerking met de Schola Cantorum in de vier patriarchale basilieken in Rome.
Daarnaast maakt zij deel uit van het bestuur van de ‘Stichting Orgelkring Hendrik Niehoff’ en van de ‘Stichting Maurice Pirenne’.

Programma
Een groot deel van het programma betreft composities van Franse componisten die min of meer in een leerling/leraarverhouding tot elkaar staan. De rijke klankschakering van registraties die het groot orgel biedt, worden hiermee voluit benut. Van den Engh opent met het ‘Deuxième Choral en si mineur’ van César Franck (1822-1890). Franck (overigens in België geboren) had een grote reputatie als orgelcomponist, mede vorm gegeven door de drie orgelchoralen die hij in het laatste jaar van zijn leven schreef.
‘Toccata in b-mineur’ is van de hand van Eugène Gigout (1844-1925), een leerling van Camille Saint-Saëns en tevens een tijdlang diens assistent in la Madeleine in Parijs.
Van Saint-Saëns (1835-1921) klinkt diens ‘Improvisation pro defunctis’.
Louis Vierne (1870-1937) werd nagenoeg blind geboren en verloor in 1918 zijn zicht volledig. Deze leerling van César Franck was titulair organist aan de St. Sulpice en later aan de Notre Dame van Parijs. Van den Engh eindigt het concert met de Final uit diens eerste Symphonie.
François Couperin (1668-1733) leefde twee eeuwen voor de eerder genoemde componisten en was een van de voornaamste meesters uit de Barok en hofcomponist aan het Chateau de
Versailles. Zijn ‘Messe a l’usage des paroisses’, waarvan het ‘Offertoire sur les grands jeux’ wordt gespeeld, behoort tot de belangrijkste werken uit de orgelliteratuur uit de Franse Barok.

De overige werken op het concert hebben met elkaar gemeen, dat ze in het teken staan van de verwachting. De Duitse Lutheraan Philipp Nicolai (1556-1608) schreef twee beroemde koralen die in de loop der eeuwen veel componisten hebben geïnspireerd: ‘Wachet Auf ruft uns die Stimme’ en ‘Wie schön leuchtet den Morgenstern’. Van Johann Sebastian
Bach (1685-1750) zal zijn bekende koraalbewerking ‘Wachet auf’ klinken en van Dietrich Buxtehude (1637-1707) ‘Wie schön leuchtet den Morgenstern’.
Tenslotte de ‘Toccata on ‘Veni Emmanuel’’van de Engelsman Andrew Carter (1939) Het orgel van de kathedraal wordt hiermee in al zijn facetten tot klinken gebracht.

Organist Véronique van den Engh.
Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/mei/26/concertserie_hiehoff