BREDA - 17 mei 2010 - Voor vormselvieringen in het bisdom van Breda is een nieuwe vormselmis gecomponeerd, de ‘Mis van de heilige Geest’. De compositie wordt gepresenteerd op vrijdagavond 28 mei om 20.00 uur in de parochiekerk H. Maria Hemelvaart (Grote Kerkstraat 9) Raamsdonksveer. Bisschop Van den Hende zal het eerste exemplaar van de ‘Mis van de heilige Geest’ in ontvangst nemen.

Bisschop Van den Hende en de medewerkers van de pastorale dienstverlening voor liturgie en kerkmuziek namen het initiatief tot deze compositie speciaal voor vormselvieringen. De mis is in opdracht gecomponeerd door de kerkmusicus Frans Bullens, werkzaam in Dongen.

Met de ‘Mis van de heilige Geest’ wil de bisschop bijdragen aan de vernieuwing van de kerkmuziek in vormselvieringen: “Vaak gebeurt het dat de vaste gezangen in de liturgie van het vormsel als tekst massaal worden meegebeden. We hopen dat nu door de nieuwe ‘Mis van de heilige Geest’ de vaste gezangen enthousiast worden meegezongen.” De compositie bestaat uit een nieuwe toonzetting van de vaste gezangen in de viering van de eucharistie: Heer ontferm u, Eer aan God, Heilig, en Lam Gods.

De vormselcompositie is een investering in de jonge generatie in de Kerk. Jaarlijks ontvangen bijna 2.000 jongeren in het bisdom van Breda het vormsel tijdens een eucharistieviering (in 2008 waren er 1.940 vormsels).

Tijdens de feestelijke presentatie zal het jongerenkoor YRDV van de parochie H. Maria Hemelvaart te Raamsdonksveer onder leiding van kerkmusicus Jan Willems een impressie geven van deze nieuwe mis. De bisschop zal een korte inleiding verzorgen over het hoe en waarom van deze nieuwe compositie.

Later in het jaar, op 9 oktober 2010, wordt door het bisdom een zangdag georganiseerd waarvoor jongerenkoren en middenkoren worden uitgenodigd om gezamenlijk de gezangen van de mis in te oefenen.

Op de avond van de presentatie wordt de basis van de vormselcompositie gratis uitgereikt aan aanwezigen. De vormselcompositie zal na de zomer verkrijgbaar zijn bij het bisdom van Breda.


Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met
Jan Schuurmans: jschuurmans@bisdombreda.nl, tijdens kantooruren: 076-5223444
Myriam de Jong-Smits: mdejongsmits@bisdombreda.nl, tijdens kantooruren: 076-5223444

Bron: Bisdom Breda; persbericht