DORDRECHT - Maandag 20 september tot en met vrijdag 24 september 2010 in de Grote Kerk van Dordrecht. Op het nu al befaamde Bach-orgel en het romantische Kam-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht plus meerdere andere orgels in stad en regio. Met masterclass sessies, lezingen en 5 avond (orgel)concerten.
Internationale Orgelacademie Dordrecht 2010
Bachfestival Dordrecht
Artistiek leider Cor Ardesch
Thema
Het thema van de Orgelacademie is Johann Sebastian Bach, zijn spirituele wortels en zijn spirituele invloeden. Aan de orde komen Renaissance, Barok, Verlichting en de overgang naar de vroege Romantiek. Verder wordt aandacht besteed aan de invloed van bovengenoemde perioden op de hedendaagse muziekcultuur en de ontwikkeling van de orgelbouw gedurende de verschillende tijdsperioden.
Docenten: Peter van Dijk, Bert Matter, Ludger Lohmann.
Actieve deelname
• De masterclass staat open voor jonge organisten, net afgestudeerd of in het laatste jaar van hun studie. Maximaal aantal actieve deelnemers: 20
• Repertoire: naar keuze, passend in bovengenoemde perioden (Bach en muziek uit de traditie van Bach), bij inschrijving op te geven; men wordt geacht het opgegeven repertoire zelf heel goed te kennen.
• Kosten voor deelname €375,-, bij inschrijving per bank te voldoen. Voor Nederlandse studenten is ten behoeve van actieve deelname een aantal beurzen ter beschikking gesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds uit het Henri Roovers Fonds. Nadere informatie hierover bij info@orgelacademie.nl Aanmelden kan tot 15 juli 2010
Toehoorders
• Er zijn maximaal 20 toehoorders welkom bij de masterclass; geen selectie, geen leeftijdsgrens.
• Kosten voor deelname als toehoorder bij alle sessies/lezingen/avondconcerten: €175, -, bij inschrijving per bank te voldoen. Aanmelden kan tot 15 augustus 2010
Overige informatie
• Voertaal is Engels.
• Reiskosten, onderdak en maaltijden zijn voor rekening van de deelnemers; de IOD kan, indien gewenst, behulpzaam zijn bij het vinden van een gastgezin of hotel.
• Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan info@orgelacademie.nl; er wordt dan een inschrijfformulier toegestuurd, waarop ook verdere voorwaarden en informatie vermeld staan.
Toegankelijk voor publiek
• losse masterclass toegangskaarten per sessie aan de kerk verkrijgbaar.
Tijden
Zondag 19 september
16.00 u. lezing Jan Luth: Ontwikkeling in de muziekbeschouwing van de Renaissance tot en met de Barok
17.00 u. in de Vesperdienst J.S. Bach: Grote Orgelmis door Cor Ardesch
Maandag 20 september
09.30-12.30 u. en 13.30-15.30 u. masterclass, docent Bert Matter
16.00 u. lezing door Louis Peter Grijp: Calvijn in de Hollandse Gouden Eeuw
20.00 u. concert door Liuwe Tamminga, orgel en vocaal/instrumentaal ensemble Camerata Trajectina o.l.v. Louis Peter Grijp: Calvijn in de Hollandse Gouden Eeuw
Dinsdag 21 september
09.30-12.30 u. en 13.30-15.30 u. masterclass, docent Peter van Dijk
16.00 u. lezing door ntb
20.00 u. orgelconcert door Gustav Leonhardt: werken van Böhm, Pachelbel en Bach
Woensdag 22 september
09.30-12.30 u. en 13.30-15.30 u. masterclass, docent Ludger Lohmann
16.00 u. lezing door Ludger Lohmann: BACH-composities in de 19e eeuw
20.00 u. concert door Peter van Dijk, orgel en een vocaal ensemble: Van Sweelinck tot Bach
Donderdag 23 september
09.30-12.30 u. masterclass, docent Ludger Lohmann
13.30-15.30 u. orgelwandeling door Dordrecht
16.00 u. lezing door Peter van Dijk: Bachs ontwikkeling als orgelcomponist
20.00 u. orgelconcert door Ludger Lohmann BACH-composities in de 19e eeuw
Vrijdag 24 september
09.30-12.30 u. masterclass, docent Peter van Dijk
13.30 u. presentatieconcert door de actieve deelnemers, open voor publiek
16.00 u. lezing door Peter-Jan Wagemans: Bach en de Nieuwe Muziek
20.00 u. orgelconcert door Cor Ardesch Psalmen in een hedendaagse toonzetting
Wijzigingen voorbehouden
De orgelacademie is onderdeel van het 1e Bach Festival Dordrecht (17 tot en met 26 september 2010) met daarin veel muziek van Johann Sebastian Bach èn met op Bach geïnspireerde muziek uit de eeuwen daarna. Zie ook www.bachfestivaldordrecht.nl
De docenten
Bert Matter was 33 jaar lang de organist van het Hans Henrick Baederorgel orgel in de St. Walburgiskerk te Zutphen. Jarenlang is hij als hoofdvakdocent orgel en improvisatie verbonden geweest aan de Conservatoria te Arnhem en Den Haag. Bert Matter kijkt terug op een uitgebreide concertpraktijk in binnen– en buitenland, maakt talrijke CD's en is nog steeds een graag gezien jurylid bij nationale en internationale orgelconcoursen. Hij geniet grote bekendheid als leraar en improvisator en heeft daarnaast vele cursussen gegeven in Frankrijk, Noorwegen. Oostenrijk, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Van zijn hand verschenen diverse composities die regelmatig, ook in het buitenland, worden uitgevoerd. Naast zijn composities publiceerde Bert Matter ook een boek over praktische harmonie.
Ludger Lohmann (1954, Herne/Westfalen) studeerde aan de Musikhochschule en universiteit te Keulen school- en kerkmuziek, muziekwetenschappen, filosofie en geografie. Orgelonderricht ontving hij van Wolfgang Stockmeier en clavecimbelonderricht van Hugo Ruf. Ook volgde hij lessen bij Marie-Claire Alain in Parijs en Anton Heiller in Wenen. Hij was succesvol tijdens diverse concoursen en won onder andere de ARD-Wettbewerb München (1979) en de Grand Prix de Chartres (1982). In 1981 verscheen zijn muziekwetenschappelijke dissertatie Artikulation auf den Tasteninstrumenten im 16.-18. Jahrhundert. Sinds enkele jaren ligt Lohmanns wetenschappelijke interesse op het gebied van de romantische orgelmuziek. Van 1979-1984 was Ludger Lohmann als hoofdvakdocent verbonden aan de Musikhochschule te Keulen, sinds 1983 werkt hij als hoofdvakdocent aan de Musikhochschule te Stuttgart. Ludger Lohmann treedt vaak op als gastdocent bij belangrijke Internationale Orgelfestivals.
Peter van Dijk (1952) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Hij wordt in binnen- en buitenland veelvuldig uitgenodigd als concerterend organist, docent, jurylid bij concoursen, publicist, orgeladviseur (bij zowel nieuwbouwprojecten als restauraties), muziekregisseur en voordrachthouder. Als KROradiomedewerker produceerde hij onder andere series uitzendingen over muzikale rhetorica en over historische orgels in Nederland, Bohemen, de Elzas, Italië, Mecklenburg- Vorpommern en Oostenrijk. Op zijn naam staan vele artikelen en enkele boeken over onderwerpen uit de orgelbouw, orgelhistorie en uitvoeringspraktijk. Hij verzorgde talrijke radio-, lp- en cd-opnames in diverse Europese landen. De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. Hij was samen met Cor Ardesch als orgeladviseur betrokken bij de totstandkoming van het Bach Orgel in Dordrecht.
De orgels
Op 1 december 1736 gaf Bach een concert op het orgel van het toen net ingewijde Silbermann-orgel van de Frauenkirche te Dresden. Over Silbermann zei Bach toen: "Zijn orgels zijn voortreffelijk; hij heet terecht Zilverman, want zijn orgels hebben een zilveren toon en donderende bassen; moge hij zo verder werken". De Stichting Bach Orgel heeft het initiatief genomen om de Grote Kerk te verrijken met een tweede orgel waarvoor orgels uit de tijd van Bach zelf model hebben gestaan. Een instrument met een typische barokklankkleur. Hierdoor is het mogelijk om in deze unieke Kerk ook het rijke barokrepertoire op een verantwoorde manier te laten klinken.
Bron: Bach-festival Dordrecht